Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kaedah Mudah Untuk Berhubung Melalui Radio Amatur

E-mail Print PDF

Berhubung melalui radio amatur boleh menggunakan pelbagai cara pada band HF. Akibatnya, apabila memulakan band HF, ia akan memberi pelbagai idea mengenai format untuk berhubung dan prosedur yang terlibat. Dengan cara ini adalah mungkin untuk bercakap dengan pengendali radio amatur lain dengan cara yang paling berkesan. Malah prosedur ini sangat berguna apabila keadaan lemah dan kekuatan isyarat rendah atau terdapat gangguan yang tinggi.

Selalunya hubungan radio amatur akan menggunakan beberapa singkatan dan kod. Sesungguhnya berhubung itu sendiri sering dirujuk sebagai QSO.

Banyak perhubungan yang berlaku di band HF adalah apa yang disebut sebagai hubungan "rubber stamp". QSO ini terdiri daripada format yang ditetapkan dan biasanya tidak melibatkan perbualan yang panjang. Terdapat beberapa sebab untuk ini: mereka membolehkan pengendali radio amatur pada band tersebut mendapat seberapa ramai kenalan dalam masa yang tertentu, dan juga untuk pengendali radio amatur yang tidak berbahasa Inggeris sebagai bahasa utamanya adalah agak mudah untuk mempunyai kenalan menggunakan perbendaharaan kata yang minimum. Ini menyelamatkan seorang pengendali radio bercakap terlalu panjang manakala yang lain tidak dapat memahaminya. Walau bagaimanapun, ramai pengendali radio amatur suka bercakap lebih jauh daripada yang terkandung dalam hubungan asas. Sering kali perbincangan tentang teknikal boleh didengari, atau stesen radio amatur mungkin menggambarkan bahagian dunia di mana mereka tinggal. Walaupun ada yang ingin mempunyai perbualan yang panjang dan QSO, apa yang penting ialah untuk mengetahui elemen asas atau format perhubungan terlebih dahulu.

Format QSO radio Amatur

Hubungan/QSO di band HF radio amatur boleh dibahagikan kepada beberapa penghantaran atau "overs". Walaupun sesetengah perhubungan mungkin lebih panjang daripada yang lain dan mengandungi lebih banyak maklumat, pelan umum di bawah akan menampung kebanyakan perhubungan dan memberi gambaran tentang apa yang mungkin terkandung dalam QSO.

1. Sebelum membuat sebarang penghantaran, apa yang perlu dilakukan ialah mendengar dahulu untuk memastikan bahawa frekuensi tidak digunakan. Mungkin stesen radio amatur sedang berhubung, dan beliau sedang mendengar seseorang yang tidak dapat anda dengari. Hanya apabila ia pasti bahawa frekuensi tidak digunakan barulah anda boleh membuat penghantaran.

2. Hubungan radio amatur atau QSO sering dimulakan dengan CQ atau panggilan umum. Formula yang dikenali sebagai tiga kali tiga adalah titik permulaan yang baik, walaupun ia mungkin agak lama untuk sesetengah orang. Huruf 'CQ', bermaksud bahawa anda ingin membuat perhubungan, diulang tiga kali, dan kemudian callsign (biasanya dalam fonetik) diulang tiga kali. Keseluruhan prosedur ini diulang tiga kali. Dengan cara ini panggilan itu disimpan pada jarak yang munasabah dan sesiapa yang mendengar dapat memperoleh callsign dan hakikat bahawa hubungan diperlukan.

3.Mana-mana stesen radio amatur mendengarkan panggilan CQ yang mahu berhubung boleh bertindak balas apabila dijemput untuk berbuat demikian. Beliau biasanya akan memberi callsignnya beberapa kali menggunakan fonetik dan kemudian menjemput stesen lain untuk menghantar.

4.Jika stesen pertama mendengar panggilan dan menjawab, dia akan mengumumkan callsignnya dan kemudian biasanya memberi salam atau mengucap selamat dan kemudian memberikan laporan isyarat. Ini sangat berguna. Bukan sahaja ia memberitahu stesen radio amatur lain bagaimana dia diterima dan boleh memberikan maklumat tentang prestasi stesennya tetapi, jika keadaan sukar, hubungan itu boleh disesuaikan untuk memenuhi syarat-syarat tersebut. Sebaik sahaja laporan itu diberikan, adalah wajar untuk memberikan nama dan lokasi seseorang. Kemudian callsign akan diberikan dan penghantaran diserahkan.

5.Stesen kedua akan mengikut format yang sama, memberikan laporan, nama dan lokasinya. Maklumat penghantaran seterusnya tentang peralatan di stesen - pemancar, penerima atau penerima transceiver dan antena yang sering diberikan. Butiran cuaca juga sering disebut. Sekali lagi callsign radio diberikan pada permulaan dan akhir setiap penghantaran.

6.Butiran penghantaran ketiga mengenai pertukaran kad QSL mungkin diberikan, terutama jika terdapat arahan khas untuk ini seperti satu stesen menggunakan pengurus QSL. Kemudian mereka boleh "menandatangani".

7. Sebaik sahaja kenalan telah selesai, ia adalah sangat dibenarkan untuk memanggil salah satu stesen. Biasanya frekuensi 'milik' kepada orang yang memanggil CQ pada frekuensi tetapi, jika stesen radio amatur lain dipanggil, dia boleh meminta untuk berada di frekuensi atau beralih ke frekuensi lain.

Memberi callsignn pada awal dan akhir setiap penghantaran dalam QSO mungkin kelihatan agak formal, terutama untuk kenalan radio amatur. Walau bagaimanapun, ini memenuhi keperluan undang-undang untuk mengenal pasti stesen radio amatur (keperluan tepat dalam lesen radio amatur dan akan berbeza mengikut negara), tetapi juga berfungsi untuk membolehkan stesen lain tahu apa yang berlaku semasa hubungan dan apabila ia dijangka untuk menghantar. Menggunakan teknik operasi yang baik adalah sangat penting dan membantu menghubungi untuk dikekalkan dengan kemungkinan minimum kekeliruan, terutama apabila keadaan amat lemah atau tahap gangguan adalah tinggi. Pada dasarnya salah satu kunci untuk menjadi pengendali yang baik adalah membiarkan stesen radio amatur yang lain mengetahui apa yang anda lakukan dan tidak tertanya-tanya.