Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Jadual satelit

E-mail Print PDF


AMSAT kini mengurus lima satelit amatur yang beroperasi. Maklumat jadual operasi yang disediakan oleh AMSAT Operations disenaraikan di bawah. Maklumat ini tertakluk kepada perubahan. Lihat AMSAT-BB, @AMSAT di Twitter, dan kumpulan Facebook AMSAT America Utara untuk maklumat terkini.

AMSAT- OSCAR 7

AO-7 boleh digunakan oleh stesen amatur semasa di bawah sinar matahari. Walaupun satelit umumnya berkuasa di Mod B apabila memasuki sinar matahari, ada ketikanya ia mengalami suis mod ke Mod A. Sila hadkan kuasa uplink anda untuk tidak lebih daripada 100 watt ERP.

AMSAT-OSCAR 85

Transponder U/V FM AO-85 tersedia secara berterusan untuk digunakan oleh stesen amatur.

Experimenter Rabu:

Pengguna dijemput untuk menghantar mod Robot36 SSTV melalui pengulang FM pada AO-85 semasa UTC Rabu. Sila kenal pasti sebelum penghantaran permulaan, dan hanya hantar apabila uplink adalah jelas.

Stesen-stesen diminta untuk hanya uplink jika mereka mempunyai jangkaan munasabah untuk mengekalkan isyarat penuh-senyap untuk tempoh transmisi imej. Stesen yang lebih kecil digalakkan untuk memberi tumpuan kepada penerimaan imej.

Tolong jangan hantar imej yang dipersoalkan atau provokatif. Jika ragu-ragu, pilih yang lain. Menghatrapkan semua tahap umur untuk menyertai.

AMSAT-OSCAR 91

Transponder U/V FM AO-91 tersedia secara berterusan untuk digunakan oleh stesen amatur.

AMSAT-OSCAR 92

Untuk minggu pertama operasi, transponder U/V FM akan dibuka secara berterusan. Selepas minggu pertama, operasi akan dijadualkan di kalangan transponder U/V FM, Downshifter L-Band, Kamera Virginia Tech, dan Instrumen CubeSat Radiasi Tinggi Universiti Iowa (HERCI).

FalconSAT-3

The FalconSAT-3 9k6 V/U digipeater dan BBS sentiasa tersedia untuk digunakan oleh stesen-stesen amatur.

Dikemaskini pada 26 Januari 2018