Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Radio Amatur Penting Apabila Komunikasi Biasa Gagal

E-mail Print PDF

TIDAK mudah mengabaikan fakta bahawa bekalan kuasa mungkin dipotong dan kaedah komunikasi konvensional seperti telefon bimbit dan talian darat mungkin tidak dapat digunakan.

Oleh itu, adalah baik untuk mempunyai pengetahuan dalam komunikasi radio amatur yang berguna dalam masa-masa bencana.

Setiausaha kehormat Persatuan Pemancar Radio Amatur Malaysia (MARTS) Zanirul Akhmal Zanirun berkata seseorang yang mempunyai pengetahuan itu boleh meminjamkan kepakaran atau peralatan mereka untuk membantu agensi bantuan dengan komunikasi.

"Dalam kes yang serius di Muar dan Kota Tinggi pada tahun 2007, terdapat keperluan mendesak untuk melakukan pemindahan dan menyampaikan makanan ke kawasan terpencil.

"Salah satu sumber komunikasi yang paling boleh dipercayai adalah melalui pemancar radio amatur.

"Pada 2014, Kelantan juga mengalami banjir yang serius dan tahap airnya sangat tinggi dengan banyak kemudahan ditenggelami air.

"Mereka ditinggalkan tanpa kaedah komunikasi biasa, jadi pemancar radio amatur digunakan sebagai mod komunikasi," katanya.

Persatuan ini adalah sebahagian daripada Kesatuan Radio Amatur Antarabangsa dan telah wujud sejak tahun 1950-an dan lesen dikeluarkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia kepada pengendali yang berkelayakan.

Agensi kerajaan mempunyai peralatan radio sendiri dan mengendalikan sistem komunikasi mereka sendiri, yang tidak melibatkan anggota radio amatur.

Beliau juga mengatakan bahawa MARTS tidak terlibat secara fizikal untuk membantu mangsa kecemasan atau bencana.

"Kami hanya membantu memenuhi keperluan komunikasi radio yang diminta oleh mana-mana agensi, pertubuhan bukan kerajaan atau sukarelawan," katanya.

Zanirul berkata MARTS pada masa lalu membantu dalam menyebarkan maklumat yang tepat dan boleh dipercayai yang akan disahkan terlebih dahulu oleh pegawai daerah dan kemudian disalurkan kepada badan kerajaan dan bukan kerajaan lain untuk menyelamatkan dan menyampaikan bantuan. Operasi tersebut termasuk bencana alam antarabangsa seperti Tsunami Acheh 2004.

"Dalam operasi Tsunami Acheh, MARTS dibantu dengan bantuan tiga ahli selama tiga bulan. Bantuan berakhir apabila proses pemulihan selesai dan sebelum komunikasi normal dipulihkan, "kata Zanirul.

"Pada masa bencana, banyak berita yang tidak dapat disahkan dan tidak benar. Kami membantu mengesahkan berita dan maklumat penting, kerana berita yang tidak berasas kadang-kadang boleh mengakibatkan panik.

"Persatuan mengalu-alukan orang ramai dan masyarakat untuk mengambil minat dalam pemancar radio amatur.

"Kami kini melatih pelajar sekolah menengah dari badan seragam.

"MARTS juga menjalankan latihan untuk komuniti kejiranan," katanya.