Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Yaesu FT2DR

E-mail Print PDF

FT2DR C4FM 144/430 MHz Dual Band Transceiver Digital pegangan tangan dengan 1.7 "skrin paparan sesentuh.

Transceiver yang menarik dan ini direka dengan kemudahan penggunaan dengan panel paparan sesentuh besar. Pada saiz 1.7 inci resolusi skrin paparan sesentuh yang tinggi ini menyediakan banyak maklumat melalui antara muka yang mudah dilayari, menyediakan operabiliti bebas tekanan dan tahap penglihatan pada skrin untuk operator FT2DR ini.

FT2DR dimuatkan dengan pelbagai ciri-ciri baru termasuk: 700 mW audio kuat jelas, terbina dalam Kepekaan Tinggi 66 ch GPS dengan antena, 1200 bps / 9600 bps fungsi APRS®, dua paparan (V/V, U/U /, V/U), Dual Monitor (C4FM Digital/C4FM Digital), keupayaan Logging/Rakaman GPS, kalis air (IPX5 Rating), slot kad microSD, bateri Li-Ion 2200mAh berkapasiti tinggi dan pengecas bateri dibekalkan sebagai aksesori standard.

Dual Monitor Analog/C4FM (V + V/U + U/V + U)

Dengan dua penerima bebas untuk kedua-dua analog dan digital, anda boleh mendengar sama ada band yang sama atau berbeza secara serentak.

Audio Bertenaga Yang Kuat

Dengan audio 700mW daripada Kekuatan, Terang dan Jelas FT2-DR adalah pilihan yang sesuai untuk persekitaran yang bising dan sesak.

Penerima Jalur Luas

Meliputi dari 500KHz sehingga 999.990MHz, penerimaan yang berterusan bagi gelombang pendek, siaran FM/AM, stesen TV analog, audio pesawat, saluran perkhidmatan awam, dan lain-lain (Jalur Cellular disekat)

1200/9600bps Komunikasi APRS® Data

Dengan Modem Data TNC AX.25 bertaraf dunia terbina di dalamnya memboleh operasi rumit APRS® rumit operasi (Automatic Packet Reporting System). Anda akan dapat memaparkan maklumat, senarai stesen; dan menggunakan mesej, fungsi SmartBeaconing TM. Anda juga akan dapat mengesan pergerakan APRS® anda pada laman sesawang.

Fungsi Monitor Berkumpulan Digital

Fungsi Monitor berkumpulan digital memeriksa secara automatik sama ada ahli berdaftar dalam kumpulan berada dalam liputan komunikasi, dan memaparkan maklumat seperti jarak dan arah bagi setiap tanda panggilan pada skrin. Fungsi yang menarik ini membolehkan bukan sahaja untuk melihat sama ada mana-mana rakan berada dalam jarak komunikasi, tetapi juga untuk serta-merta menentukan lokasi dan hubungan antara semua ahli kumpulan.

Fungsi ini juga boleh digunakan untuk menghantar mesej dan data seperti imej antara anggota kumpulan, membenarkan komunikasi yang mudah dan menyeronokkan antara rakan-rakan apabila keluar untuk memandu atau mengembara. Mesej dan imej yang dihantar dan diterima boleh disemak pada senarai skrin LOG, dengan ikon memudahkannya untuk dibezakan.

Fungsi Backtrack Untuk Kembali ke Tempat Bermula

Fungsi ini membolehkan navigasi kembali ke tempat bermula, atau tempat yang sebelum ini ditambah kepada memori. Apabila mendaki atau berkhemah, hanya daftarkan titik permulaan atau kedudukan khemah anda dan kemudian anda sentiasa boleh menyemak arah dan jarak dari kedudukan semasa anda. Anak panah paparan kompas sentiasa menunjukkan arah ke titik berdaftar, menjadikannya amat sesuai dalam mencari jalan kembali ke tempat yang berdaftar - hanya bergerak ke arah agar anak panah di paparan menunjuk lurus ke atas.

Keupayaan Mengambil Gambar Snapshot

Apabila menggunakan kamera speaker mikrofon (pilihan MH-85A11U), tekan butang pengatup untuk menangkap gambar, kemudian tekan butang penghantar imej untuk menghantar data imej dengan mudah.

Imej snapshot atau data yang diterima disimpan di dalam kad SD mikro berkapasiti tinggi yang dipasang di radio. Anda boleh menarik balik dan menghantar data imej dari kad SD pada bila-bila masa. Saiz data imej 320 x 240  atau 160 x 120. Kualiti imej boleh ditetapkan dari 3 jenis, dan anda boleh memilih format yang sesuai untuk imej dan tujuan.

Data imej ini juga mengekalkan rekod masa dan data lokasi GPS snapshot. Ia amat mudah untuk melihat dan mengedit fail data selepas mengambil gambar dengan menggunakan komputer peribadi.

Alat bantuan snapshot dalam mengemudi dan kembali ke lokasi gambar; pelbagai kegunaan lain juga boleh dilakukan.

Mod Pemilihan Automatik (AMS)

Fungsi Mod Pemilihan Automatic mengesan menerima mod isyarat.

Transceiver secara automatik memilih salah satu daripada empat mod komunikasi mengikut isyarat yang diterima. Ini adalah sangat mudah apabila mendengar komunikasi, kerana anda tidak perlu memikirkan mod komunikasi pihak yang lain. Transceiver ini juga boleh beroperasi dalam mod komunikasi yang tetap.

Empat (4) Mod Komunikasi

FT-2DR beroperasi dalam satu mod analog tradisional dan tiga mod digital! Nikmati komunikasi dalam mod yang paling sesuai dengan keperluan atau tujuan anda.

1. V/D Mode (Suara Serentak/Mod Komunikasi Data)

Separuh daripada jalur lebar digunakan untuk isyarat suara dengan pembetulan ralat. transceiver ini menggunakan teknologi pembetulan ralat berkuasa tinggi yang dibangunkan untuk peranti komunikasi profesional. Kod pembetulan ralat yang paling berkesan menyediakan faedah seperti gangguan komunikasi yang minimum. Mod C4FM FDMA digital asas menyediakan keseimbangan yang baik antara kualiti bunyi dan pembetulan ralat.

2. Mod Suara FR (Mod Kadar Suara Penuh)

Mod ini menggunakan seluruh 12.5 kHz jalur lebar untuk menghantar data suara digital. Lebih besar saiz data suara membolehkan komunikasi suara dengan kualiti bunyi yang tinggi. Gunakan mod ini untuk komunikasi kualiti bunyi yang menyenangkan antara rakan-rakan radio amatur.

3. Mod Data FR (Mod Komunikasi Data Berkelajuan Tinggi)

Mod komunikasi data berkelajuan tinggi yang menggunakan keseluruhan 12.5 kHz jalur lebar untuk komunikasi data. transceiver secara automatik beralih ke mod ini semasa menghantar dan menerima imej, yang membolehkan sejumlah besar data yang akan dihantar dengan cepat.

4. Mod Analog FM

Analog FM berkesan untuk berkomunikasi dengan isyarat lemah yang menyebabkan suara-suara memecah dalam mod digital. Mod analog membolehkan komunikasi walaupun pada jarak di mana bunyi dan isyarat yang lemah membuat komunikasi hampir mustahil. Rekaan litar cuba-dan-dipercayai berkuasa rendah menggunakan kurang kuasa bateri daripada mod digital.

Kuasa RF 5 Watts

Output maksimum FT-2DR adalah 5 Watt kuasa bersih RF, dengan pilihan penjimatan kuasa boleh dipilih daripada 2 Watts, dan ½ Watt juga yang sedia dengan sentuhan mudah skrin.

Bateri Lithium-Ion Berkapasiti Tinggi

Dengan kapasiti tinggi 7.2V 2200 mAh bateri pek (SBR-14LI) tiap-tiap pengendali boleh menikmati mengurangkan masa caj, dan dilanjutkan tempoh masa bercakap di antara kitaran mengecas.

66ch Bersepadu GPS Bersensativiti Tinggi

Integral penerima GPS dan antena (terletak di bahagian atas radio) menyediakan lokasi, masa, arah dan maklumat APRS®. FT2DR mempunyai data GPS keupayaan penghantaran yang sangat berguna.

Navigation Smart Fungsi

Ini adalah fungsi navigasi masa nyata yang merekodkan lokasi dan arah stesen Kumpulan Monitor (GM). Mod Digital V/D menyampaikan maklumat seperti data kedudukan pada masa yang sama sebagai isyarat suara, membolehkan anda untuk melihat jarak dan hala tuju parti lain dalam masa nyata semasa berkomunikasi. Ini membolehkan anda mengesahkan kedudukan anda dan pihak lain dalam situasi seperti mendaki dan memandu di mana kedudukan anda sentiasa berubah, menyediakan cara yang mudah untuk bertemu atau menyertai laluan.

Spesifikasi

Jarak Frekuensi:
(A) Jalur Utama

RX : 76 - 108 MHz (Siaran FM ) 108 - 137 MHz (Jalur Udara) 
RX : 0.5 - 1.8 MHz (Siaran AM) 
TX: 144 - 148 MHz, 430 - 450 MHz 
1.8 - 30 MHz (Jalur SW) 30 - 76 MHz (50 MHz HAM) 
137 - 174 MHz (144 MHz HAM) 174 - 222 MHz (Jalur VHF) 
222 - 420 MHz (GEN1) 420 - 470 MHz (430 MHz HAM) 
470 - 774 MHz (Jalur UHF) 774 - 999.90 MHz (GEN2) 

(B) Jalur Sub

RX: 108 - 137 MHz (Jalur Udara) 
TX: 144 - 148 MHz, 430 - 450 MHz 
137 - 174 MHz (144 MHz HAM) 
174 - 222 MHz (Jalur VHF) 
222 - 420 MHz (GEN1) 
420 - 470 MHz (430 MHz HAM) 
470 - 580 MHz (Jalur UHF) 

Circuit Type: NFM/ AM:Double-Conversion Superheterodyne 
FM /AM Radio: Direct-Conversion 
Modulation Type: F1D, F2D, F3E, F7W 
RF Power Output: 5 W (@ 7.4 V or EXT DC) 
Channels: 1245 
Waterproof Rating: IPX5 
Case Size(W x H x D): 62 x 110 x 32.5 mm (w/ SBR-14LI, w/o Knob and Antenna) 
62 x 110 x 27 mm (w/o SBR-14LI, Knob and Antenna) 
Weight: 310 g With SBR-14LI and Antenna