Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Apakah Mod?

E-mail Print PDF

"Mod" mempunyai dua makna dalam radio amatur. Kedua-dua makna yang berbeza sering bercampur aduk bersama-sama dalam perbualan, dan takrif yang bertindih. Ia bergantung kepada sama ada anda sedang merujuk kepada jenis operasi am radio atau untuk suatu jenis modulasi isyarat, seperti berikut:

Mod Operasi - Mod operasi adalah penerangan mengenai apa yang anda, sebagai pengendali, lakukan untuk menghantar dan menerima isyarat. Sebagai contoh, istilah "telefon" merujuk kepada menggunakan suara anda di radio. Oleh itu, anda akan mendengar ham merujuk kepada "mod telefon," yang bermaksud satu operasi di mana pengendali bercakap ke dalam mikrofon dan mengepam suara isyarat keluar melalui gelombang udara. Mod operasi umum lain termasuk mod digital dan mod video. Dalam mod digital anda menggunakan komputer (atau peranti elektronik lain) untuk menghantar isyarat yang dikodkan, dan dalam mod video anda menghantar dan menerima isyarat aliran video yang diformat khas.

Konsep utama di sini: Mod operasi boleh dijalankan dengan satu atau lebih mod modulasi individu.

Mod modulasi - mod modulasi merujuk kepada kaedah yang tertentu di mana maklumat dikodkan ke dalam pemancaran radio. Sebagai contoh, pemancarr yang boleh menjejaskan modulasi frekuensi (FM), modulasi amplitud (AM), atau modulasi jalur sisi tunggal (SSB) untuk mengekod suara anda ke dalam penghantaran radio. Setiap satu daripada tiga mod modulasi (FM, AM, SSB) boleh digunakan dengan mod operasi telefon. Contoh lain: PSK31, Radio Paket, Radio Teletaip (RTTY), dan Kekunci Shift Pelbagai Frekuensi (MFSK) adalah mod modulasi tertentu yang boleh dilaksanakan, atau ciri-ciri sebagai, mod operasi digital. Biasanya gelombang berterusan (CW) juga tergumpal ke dalam kategori mod modulasi digital, walaupun ia adalah unik sebagai mod operasi dilaksanakan secara manual menggunakan kekunci untuk mengetuk keluar isyarat Kod Morse.

Mod Operasi
Telefon
Digital
Video
CW
Mod Modulasi
FM, AM, SSB, [dan lain-lain]
PSK31, paket, RTTY, MFSK, [CW], [dan lain-lain]
Slow Scan TV (SSTV), TV Scan Cepat (FSTV - NTSC standard)
CW

Jadual di atas adalah pandangan yang agak mudah tentang mod operasi dan kaedah modulasi yang bergabung. Tetapi kadang-kadang sesuatu itu bercampur aduk. Sebagai contoh, terdapat mod telefon digital. Iaitu, suara anda ditukar menjadi isyarat digital yang akan dihantar dengan kaedah modulasi digital melalui udara. Mod ICOM D-STAR adalah satu contoh telefon digital. Perisian komputer boleh didapati yang akan mengekod dan menyahkod CW untuk anda, membolehkan anda menggunakan papan kekunci dan monitor komputer untuk menghantar dan menerima Kod Morse oleh mod modulasi CW. Ini bolehlah disifatkan sebagai campuran mod operasi digital dengan mod modulasi CW.

Apakah Modulation?

Konsep mod operasi adalah agak mudah untuk difahami - anda biasanya bercakap ke dalam mikrofon, mengetuk beberapa kod, atau menaip di komputer. Tetapi mod modulasi adalah sedikit lebih halus kerana ia melibatkan manipulasi gelombang frekuensi radio yang tidak dapat dilihat dan sinaran elektromagnet. Jadi, mari kita ulangkaji mengenai pelbagai jenis modulasi yang disebut dalam perbincangan sebelumnya.

Pemodulatan Amplitud mengekod isyarat ke dalam bentuk gelombang RF dengan menukar amplitud (kuasa) daripada bentuk gelombang RF, seperti yang digambarkan dalam rajah di sebelah kanan. Bentuk gelombang atas berwarna biru adalah isyarat input audio, mungkin dihasilkan dengan mikrofon anda. Dalam litar modulasi pemancar frekuensi isyarat audio  rendah (jarak gelombang yang panjang) dikenakan kepada gelombang frekuensi radio yang lebih tinggi (jarak gelombang yang lebih pendek). Frekuensi radio (bentuk gelombang hitam) amplitud adalah serupa dengan amplitud isyarat audio yang berbeza-beza. Isyarat RF dihantar dengan amplitud berubah-ubah, seperti dalam rajah di bawah, dengan isyarat audio berbentuk gelombang bersama-sama dalam variasi amplitud. Stesen penerima demodulat gelombang RF, menghasilkan semula frekuensi isyarat audio yang lebih rendah daripadanya untuk menghidupkan speaker.

Ini adalah mod modulasi AM. Mod modulasi jalur sisi tunggal (SSB) adalah satu bentuk khusus, bentuk AM yang sangat cekap, tetapi konsep asas modulasi amplitud adalah sama dengan SSB.

Modulasi Frekuensi mengekod isyarat audio oleh frekuensi RF dan bukannya amplitud. Rajah seterusnya membandingkan modulasi AM dengan modulasi FM untuk isyarat input audio yang sama. Perhatikan bagaimana amplitud FM tidak sekata, tetapi frekuensi bertambah dan berkurang dengan input amplitud audio. Ini adalah mod modulasi FM, yang digunakan oleh HT anda dan kebanyakan sistem pengulang untuk mengekod suara anda dan menghantarnya melalui udara.

Gelombang Berterusan (CW) mengekod isyarat hanya dengan mengubah penghantaran kepada buka atau tutup dalam corak Kod Morse. Dengan CW tidak ada manipulasi amplitud gelombang atau frekuensi - gelombang adalah berterusan, hanya diganggu oleh pengendali dalam corak untuk mengekod aksara. Setiap 'dit' dan 'dah' kod Morse dihasilkan oleh transmisi ringkas pelepasan RF tidak sekata, dengan nisbah kira-kira 3:1.

Mod digital menggunakan beberapa kaedah modulasi yang unik, dari beralih fasa satu bentuk gelombang RF antara dua atau lebih kaedah relatif, untuk menghantar dua atau lebih tone dalam urutan on-off untuk pengekodan aksara, kepada skim lain. Setiap mod modulasi digital tertentu mempunyai ciri-ciri unik, prestasi, dan aktiviti mod operasi.