Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Banjir Memaksa 23,000 Meninggalkan Rumah

E-mail Print PDF

Banjir di dua negeri di pantai timur Malaysia kini telah memaksa hampir 23,000 orang meninggalkan kampung halaman mereka dan pusat pemindahan tambahan telah dibuka, kata pegawai penyelamat, hari ini.

Banjir bermusim melanda negeri-negeri pantai timur Malaysia setiap tahun dan kerap menyebabkan pemindahan besar-besaran.

Pusingan terbaru telah memaksa pihak berkuasa untuk memindahkan 10,038 penduduk dari Kelantan dan 12.910 orang dari negeri Terengganu, kata pegawai tersebut.

Hujan lebat dalam tempoh lima hari lalu juga telah menyebabkan 101 sekolah ditutup. Banyak jalan tidak boleh dilalui dan perkhidmatan kereta api ke beberapa destinasi di Kelantan telah digantung sementara.

Tetapi tiada kematian setakat ini dilaporkan berlaku di kedua-dua negeri.

Che Adam Abdul Rahman, Pengarah Pasukan Angkatan Pertahanan Awam (APM) di Terengganu memberitahu jumlah mangsa banjir meningkat dengan mendadak kepada 12.910 dari 4352 hari sebelumnya.

Mereka yang ditempatkan di 139 pusat pemindahan yang menyediakan makanan, minuman dan bantuan perubatan, katanya.

"Ia masih hujan lebat. Kira-kira 30 jalan kampung ditutup dan paras air di beberapa tempat adalah kira-kira satu meter dalam dan kita menggunakan bot untuk memindahkan penduduk kampung," katanya.

Di Kelantan, yang mengalami banjir besar dan kemusnahan utama rumah dan infrastruktur pada bulan Disember 2014, 10,038 orang telah dipindahkan oleh banjir.

Angka itu meningkat daripada 4906 pada hari Selasa lalu, kata Zainuddin Hussin, Pengarah Pasukan Angkatan Pertahanan Awam (APM) di negeri ini.

Zainuddin berkata 74 pusat pemindahan beroperasi di Kelantan tetapi hujan telah bertaburan dan banyak sungai tidak lagi melimpahi tebing.

Banjir terburuk di Malaysia dalam beberapa dekad pada tahun 2014 memaksa 118,000 orang dipindahkan. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dikritik selepas gambar menunjukkan dia bermain golf dengan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama semasa kecemasan.

Dengan pilihan raya umum dijangka tahun ini, Najib akan melawat Terengganu dan Kelantan pada hari Sabtu untuk menyelia pemindahan, kata pembantunya.