Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kebenaran Mengenai Baofeng DM-5R

E-mail Print PDF

Sumber: QRZ.COM

"Pada 12 September, kami mengumumkan pengeluaran Baofeng DM-5R melalui Radioddity.com. Baofeng DM-5R adalah DMR pertama dari Baofeng, bintang yang semakin meningkat dalam bidang pengeluaran radio dua hala. Radioddity.com dan gedung usahasama Amazon Sanatop adalah pengedar eksklusif Baofeng DM-5R, dan satu-satunya kedai yang boleh dipercayai membekal DM-5R yang tulen, disokong dengan sokongan kerjasama pelanggan sepenuhnya. Berikut disenarailam bbeberapa khabar angin popular mengenai Baofeng DM-5R.

Sebagai pengilang, Baofeng telah mendapat sambutan yang menggalakkan dalam komuniti radio Ham dan reputasi untuk menghasilkan radio berkualiti yang hebat pada harga yang sangat berpatutan. Radio Baofeng yang paling digemari termasuk  Baofeng UV-5R, Baofeng BF-888s, Baofeng UV-82 dan Baofeng GT.

Dengan harga yang berpatutan, Radio dua band Baofeng DM-5R menyediakan penghantaran digital yang jelas, pada titik harga yang tidak dapat ditandingi dalam ruang radio mudah alih digital.

Sejak siaran akhbar DM-5R terdahulu, terdapat banyak soalan mengenai DM-5R. Kami di sini untuk membersihkan sebanyak mungkin persoalan yang mungkin. Kami akan berbuat demikian dengan permainan yang mudah untuk menjawab sama ada BENAR atau SALAH.

SOALAN1: Baofeng DM-5R tidak serasi dengan MOTOTRBO TIER 2.

SALAH. Walaupun Baofeng DM-5R keluar dari kotak hanya menyokong Tier 1, ia boleh dengan mudah dinaiktarafkan untuk menyokong Tier 2 dalam talian. Peningkatan ini boleh didapati di Radioddity.com dan juga laman sesawang rasmi Baofeng ini (dalam pembinaan). Kos penaiktarafan ini amatlah murah. 

SOALAN 2: Baofeng DM-5R adalah DPMR, bukan DMR.

SALAH. Standard untuk DMR adalah seperti berikut:

TS 102 361-1: Antara Muka Protokol Udara
TS 102 361-2: Suara Dan Perkhidmatan Dan Kemudahan Generik
TS 102 361-3: Protokol Data
TS 102 361-4: Protokol Trunking

DM-5R memenuhi setiap Piawaian ETSI yang disenaraikan di atas. DMR sebenar dan bukannya DPMR.

SOALAN 3: Baofeng DM-5R tidak memenuhi piawaian FCC atau IC disahkan.

SALAH. Baofeng DM-5R memenuhi piawaian FCC dan IC dalam pengujiannya. Dokumen-dokumen yang mungkin tidak dapat dilihat dalam talian, kerana ia mengambil masa 4 minggu untuk mendapatkan dokumen-dokumen tersebut.

SOALAN 4: "Pembeli Berhati-hati"

BENAR. Seperti banyak model popular, pengeluar di China hampir serta-merta akan membanjiri pasaran dengan barangan palsu yang lebih murah. Berhati-hati di mana anda membeli DM-5R anda. Radioddity.com dan gedung usahasama Amazon Sanatop adalah pengedar eksklusif Baofeng DM-5R, dan satu-satunya cara anda boleh yakin untuk mendapatkan DM-5R yang tulen DM-5R dengan sokongan pelanggan sepenuh dan jaminan yang disertakan.

Secara keseluruhannya, Baofeng DM-5R adalah radio penting. Sama ada anda menaik taraf ke Tahap II atau tidak, DM-5R akan menyediakan penghantaran yang jelas, semua dalam pakej biasa dan pada harga yang tidak boleh tandingi oleh DMR yang lain.