Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

National Geographic: A Guide To Ham Radio

E-mail Print PDF

Filem pendek digital kami "Sebelum MARS" memberikan latar belakang pada dua watak utama dalam siri acara global yang akan datang MARS- remaja adik-beradik kembar Hana dan Joon Seung yang menemui radio amatur lama di loteng mereka dan berjaya menggunakannya untuk berkomunikasi dengan angkasawan Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS).

Dalam cerita tersebut, ia memberi inspirasi kepada adik-beradik untuk meneruskan kerjaya dalam ruang penerokaan angkasa lepas sebagai seorang angkasawan dalam misi Marikh, yang lain sebagai seorang pegawai di Pusat Kawalan Misi.

Ideanya,  orang biasa duduk di rumah dan bercakap dengan seseorang di ruang angkasa mungkin kelihatan gila. Tetapi pengemar radio ham, atau biasanya dikenali sebagai komunikasi amatur, telah melakukannya selama beberapa dekad, sejak angkasawan NASA mula membawa radio kompatibel bersama mereka dalam penerbangan kapal angkasa sebagai sebahagian daripada Kajian Ulang Radio, atau SAREX.

Akhbar Baltimore Sun keluaran 1995, mengambarkan Samuel T. Durance, seorang saintis penyelidikan, bercakap dengan sekumpulan pelajar sekolah menengah termasuk anak lelaki dan anak perempuannya sendiri kerana dia mengorbit 200 batu di atas bumi di atas Shuttle Endeavour.

Baru-baru ini, dengan cara yang sama seperti yang diterangkan dalam "Sebelum MARS", pengendali radio amatur telah bercakap dengan angkasawan di ISS. Kemudahan mengorbit mempunyai program berterusan, Radio Amatur di Stesen Angkasa Antarabangsa (ARISS), yang membolehkan pengendali radio amatur menjadualkan masa untuk berbual dengan kakitangan stesen.

Selain itu, beberapa angkasawan yang meminati radio amatur menghabiskan masa lapang mereka berbual dengan amatur secara rawak yang mampu untuk membuat hubungan dengan mereka.

Sebuah artikel dalam Telegraph keluaran 22015, sebuah akhbar British, menceritakan bagaimana seorang lelaki berusia 52 tahun bernama Adrian Lane, yang menyimpan set radio dalam tamannya, menghabiskan masa selama bermingguminggu cuba menghubungi angkasawan ISS, dan akhirnya berjaya menghubungi dan berbual dengan mereka yang berlangsung hampir satu minit, di mana mereka menggambarkan bagaimana Bumi dilihat dari orbit.

Berkomunikasi dengan seseorang di angkasa adalah salah satu daripada tarikan radio amatur, hobi di mana pengusaha berkomunikasi dengan orang lain di tempat-tempat yang jauh, dengan menggunakan frekuensi yang ditetapkan oeh  Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) dan agensi kawal selia lain di seluruh dunia memperuntukkan untuk digunakan oleh amatur.

Untuk menjadi pengendali radio amatur di Amerika Syarikat, setiap orang memerlukan beberapa set peralatan berkos murah kurang daripada $ 200 dan lulus peperiksaan pelesenan FCC untuk menunjukkan pengetahuan asas dan memahami peraturan kerajaan.

Terdapat lebih daripada 600,000 pengendali radio amatur di Amerika Syarikat sahaja dan kira-kira 2 juta di seluruh dunia, menurut laman web American Radio Relay League (ARRL), sebuah persatuan yang telah mempromosikan radio amatur untuk lebih daripada satu abad. (Menariknya, menurut satu bancian pengendali radio amatur, negara yang mempunyai paling ramai peminat adalah Jepun, dengan kira-kira 1.3 juta. Amerika Syarikat, Thailand, Korea Selatan dan Jerman mengisi lima negara teratas.)

"Pengendali Radio Amatur datang dari semua lapisan masyarakat - doktor, pelajar, anak-anak, ahli politik, pemandu lori, bintang filem, pendakwah dan juga jiran anda," jelas buku asas di laman web yang ARRL.

Radio amatur bermula seawal tahun 1800-an dan 1900-an. Sekitar masa itu pencipta Itali, Guglielmo Marconi mempelopori komunikasi tanpa wayar dan digunakan pemancar berkuasa tinggi dan antena gergasi untuk berkomunikasi merentasi Lautan Atlantik buat kali pertama, Pemikir amatur mengambarkan bagaimana untuk membina pemancar radio yang lebih kecil dan berkuasa rendah dan penerima yang boleh berkomunikasi pada jarak sejauh 100 batu.

Pada masa itu, komunikasi radio adalah tidak terkawal dan sebahagian besarnya huru-hara. Amatur kadang-kadang melangkaui ke frekuensi yang digunakan oleh stesen komersial atau kerajaan dan ada kalana menyekat mereka. Satu fenomena yang membawa profesional untuk mencemuh amatur sebagai "Hams." Nama itu terperangkap, walaupun dari masa ke masa dan menghilangkan makna negatif.

Pada tahun 1912, Kongres meluluskan undang-undang menyediakan gelombang yang lebih untuk komunikasi profesional, dan menghadkan amatur kepada gelombang yang lebih pendek yang dianggap oleh pakar sebagai kurang bernilai untuk komunikasi jarak jauh.

Tetapi pengendali radio amatur mengambarkan cara yang bijak untuk lari dari halangan itu. Mereka menganjurkan diri mereka ke dalam rangkaian dan membantu antara satu sama lain dengan isyarat menyampaikan, yang membenarkan mereka untuk meregangkan keupayaan mereka. Mereka mendapat rangsangan lain daripada seorang pencipta bernama Edwin H. Armstrong, yang membangunkan penerima dengan tiub vakum yang jauh lebih sensitif daripada kristal yang digunakan oleh operator amatur pada masa itu.

Dalam dekad yang berikutnya, radio amatur terus berkembang. Tahun 1950-an menyaksikan kemunculan transistor dan teknologi lain yang memberikan radio amatur peralayan yang lebih keupayaan, dan pada tahun 1960, mereka mula memperluaskan rangkaian mereka dengan menggunakan satelit kecil seperti OSCAR (Orbit Satelit Membawa Radio Amatur) yang NASA telah lancarkan ke orbit untuk membantu mereka. Mereka juga semakin meningkatkan peralatan lama dari FM stesen radio komersial untuk membangunkan pengulang - pada dasarnya, stesen penyampai, biasanya terletak di bangunan atau puncak bukit, yang menerima isyarat daripada operator amatur dan semula menghantarnya pada frekuensi yang berbeza dengan kuasa yang lebih tinggi.

Tidak seperti stesen radio komersial atau kerajaan, peminat ham tidak perlu berada di frekuensi tetap yang sama sepanjang masa. Sebaliknya, mereka boleh melompat-lompat dalam bahagian spektrum radio yang yang diperuntukkan kepada amatur, dan menggunakan mana-mana saluran yang jelas pada masa itu. Sebagai yang dijelaskan oleh primer ARRL, pengendali penggunaan tanda panggilan seperti "RickKU0W" atau "Gayle KG7ZZZ" untuk mengenal pasti diri mereka sendiri dan mewujudkan komunikasi dengan rakan ham lain.

Jika pengendali sedang mencari operator tertentu yang lain, mereka akan memanggil seperti: "W1AW (stesen yang anda mahu untuk menghubungi), ini adalah KC2ABC, Kilo Charlie Two Alpha Bravo Charlie, Over." Jika tiada yang bertindak balas, pengendali boleh terus mencuba di saluran itu. Apabila pengendali berakhir, dia akan mengucapkan mesej seperti "Di sini KC2ABC Clear" untuk memberitahu pengendali lain yang mungkin mahu menggunakan saluran tersebut.

Oleh kerana mereka perlu berkongsi rangkaian dan frekuensi yang membolehkan mereka untuk berkomunikasi, pengendali radio amatur adalah penting di dalam etika. Sebagai laman web satu kelab radio amatur menjelaskan, "tidak ada yang lebih menjengkelkan daripada seseorang yang 'menyampuk' di tengah-tengah perbualan lain tanpa terlebih dahulu memeriksa untuk memastikan pengulang adalah bebas. Jika pengulang sedang digunakan, tunggu pause dalam perbualan dan hanya mengumumkan tanda panggilan anda dan tunggu salah satu stesen lain untuk mengesahkan panggilan anda."

Radio amatur terus berkembang maju, walaupun dalam zaman internet dan telefon bimbit. Sebagaimana yang disebut dalam satu artikel Ars Technica baru-baru ini, radio amatur telah terselamat dalam peperangan, pemerintahan diktator, dan juga bencana alam yang mengganggu sistem komunikasi lain. Ia kekal bebas, bukan komersial dan sebahagian besarnya teratur dan dikawal oleh pengguna, dan ia membolehkan orang ramai untuk berkomunikasi dengan orang lain di seluruh planet - hatta ke angkasa lepas.

Klik untuk saksikan A Guide To Ham Radio