Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Tiga klinik di Terengganu dipindahkan akibat banjir

E-mail Print PDF

BESUT: Monsun yang melanda sejak beberapa hari lepas telah memaksa tiga buah klinik kesihatan di Terengganu dipindahkan akibat banjir yang berterusan.

Pengarah Kesihatan negeri Dr Mohamad Omar berkata, tiga klinik desa yang terlibat ialah di Kemaman dan Dungun.

Beliau mengenal pasti klinik yang terlibat adalah Seberang Tayor di Kemaman, Kuala Jengau di Ulu Dungun dan satu lagi di Pasir Raja juga di Ulu Dungun.

Dr Mohamad berkata klinik di Seberang Tayor dipindahkan ke pejabat Felda di daerah ini, manakala di Kuala Jengau berpindah ke sekolah yang berdekatan di tempat yang lebih tinggi.

"Kami berjaya mencari tapak alternatif sementara untuk klinik di Pasir Raja untuk mengelakkan premis baru daripada banjir,

"Kita sedang menunggu untuk tapak baru untuk menempatkan klinik-klinik ini yang sentiasa berakhir dilanda banjir setiap tahun.

"Ini adalah langkah pencegahan untuk melindungi peralatan dan perabot. Kakitangan tidak dapat menjalankan tugas mereka apabila klinik ini dilanda banjir, "katanya.

"Ada juga kerosakan kepada peralatan dan perabot, juga. Kakitangan tidak dapat menjalankan tugas mereka bila-bila masa ia akan mengalami banjir, "katanya.

Mengenai rancangan kecemasan untuk banjir, Dr Mohamad berkata, seramai 443 kakitangan kesihatan sedang bersiap sedia bagi menghadapi kemungkinan dan memberi bantuan kepada semua yang terlibat.

"Kami juga telah membuat perkiraan bagi pemindahan perubatan menggunakan helikopter di hospital utama.

"Sebagai contoh, sekiranya Hospital Besut terjejas oleh banjir atau jika pesakit perlu dihantar segera melalui udara, kita mempunyai Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan atau Hospital Sultanah Nur Zahirah di Kuala Terengganu bersedia untuk menerima pesakit," kata Dr Mohamad .

Sementara itu, Menteri Besar Terengganu, Ahmad Razif Abdul Rahman berkata negeri itu mempunyai 10,000 sukarelawan berpengalaman yang bersedia untuk digerakkan pada bila-bila masa, untuk membantu agensi-agensi penguatkuasaan dan pihak berkuasa tempatan untuk kecemasan banjir.

"Para sukarelawan telah pun dihantar ke jiran Kelantan untuk membantu mangsa di sana," katanya.

Beliau berkata jumlah hujan tahun ini amat menggalakkan dan ditambah pula dengan air pasang dari Laut China Selatan, banyak kawasan-kawasan rendah dilanda banjir kilat.

"Bagaimanapun, kami telah mengenal pasti kawasan-kawasan yang biasa dilanda banjir dan telah mengambil langkah-langkah berjaga-jaga untuk melindungi nyawa dan harta benda.

"Telah sedia adalah pangkalan hadapan untuk membekalkan makanan, pakaian dan tempat tinggal untuk mangsa banjir. Terdapat juga peralatan yang mencukupi dan aset seperti bot dan kenderaan, di tempat. "Kata Razif.