Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kesan Air Pasang 'Supermoon' Mungkin Berlarutan Selama Seminggu, Terengganu Mungkin Menghadapi Ancaman Banjir

E-mail Print PDF

KUALA TERENGGANU: Perenang, berkelah, pelancong dan pengunjung pantai telah diberi amaran untuk mengelakkan aktiviti di dalam atau berhampiran kawasan pantai dan sungai sebagai fenomena air pasang dijangka berterusan sehingga minggu depan berikutan kesan supermoon Isnin.

Nasihat ini dikeluarkan oleh Jabatan Pengairan dan Saliran Negeri (JPS), kerana ramalan meramalkan paras air pasang sehingga 3.5 meter tinggi, terutama di daerah Kemaman yang sering dilanda banjir.

Kesan supermoon dijangka akan diburukkan lagi oleh kesan monsun timur laut tahun ini, dengan tahap air pasang yang ketara lebih tinggi dan berpanjangan.

Setakat ini, dua orang terbunuh dalam musim tengkujuh ini selepas bot mereka terbalik di Sungai Chegar Batang di Besut.

Pengarah JPS negeri, C. Poobalan berkata semua pulau di Terengganu telah ditutup kepada aktiviti pelancongan sejak awal bulan ini, dengan bermulanya monsun timur laut.

Beliau berkata ini tidak bermakna bahawa  kawasan sungai dan pantai adalah lebih selamat.

"Jangan memandang rendah pada ombak di kawasan pantai, terutamanya arus bawah yang akan menarik anda ke dalam air bila-bila masa. Apa yang saya maksudkan adalah berhenti daripada semua aktiviti renang.

"Malah mengumpul kerang berhampiran tebing sungai atau muara tidak selamat kerana arus sungai yang laju. Hentikan daripada melakukan sebarang aktiviti yang berkaitan dengan air -. Sekurang-kurangnya dari bulan ini sehingga Februari, atau apabila tengkujuh berakhir," katanya dalam satu temu bual.

Data pasang surut terkini menunjukkan bahawa Kemaman akan dapat melihat tahap pasang surut antara 3.2 juta kepada 3.5 juta, dari jam 9:15 hingga jam 01:30 minggu ini.

Di Kuala Terengganu, tahap pasang surut adalah di antara 2.6 ke 2.7 m, dari jam 10:45 hingga jam 02:00 pagi setiap hari selama satu minggu bermula hari ini.

Sementara itu, kesan supermoon itu dapat dilihat dari reaksi orang awam yang berbeza dari semalam, dengan sebahagian mereka mengadakan acara seperti karnival kerana mereka menunggu berhampiran muarauntuk melihat anak bulan yang paling besar dalam hidup mereka - dan juga air pasang yang dijangkakan.

Tetapi Rokiah Ali, 73, dari Kampung Mengabang Tengah di Kuala Nerus, yang rumahnya hanya lima meter dari laut, berkata beliau tidak berminat untuk menikmati supermoon ini.

"Saya sudah beralih barang-barang saya, terutama peralatan elektrik dan dapur gas dan tangki, ke tanah yang lebih tinggi. Banjir lalu masih menghantui saya, kerana saya mengalami kerugian yang besar," katanya.