Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Daerah Kuala Berang Mendapat Pusat Perpindahan Banjir Bernilai RM2.6 Juta

E-mail Print PDF

HULU TERENGGANU: Penduduk di kawasan Dewan Undangan Negeri Kuala Berang yang terjejas akibat banjir akan mendapat kuarters sementara, terima kasih kepada adanya tiga pusat pemindahan baharu bernilai RM2.6 juta.

Tiga pusat, yang dibina dengan dana persekutuan dan negeri, terletak di tiga buah kampung iaitu Kampung Batu 23, Kampung Bukit Tok Bat dan Kampung Paya Besar, di sini.

Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan dan Eksekutif Industri Negeri, Datuk Tengku Putera Tengku Awang berkata, Jabatan Kebajikan Masyarakat sudah menyediakan pusat-pusat, yang dilengkapi sepenuhnya dengan kemudahan asas.

"Pusat-pusat ini dilengkapi dengan khemah-khemah, tandas, bilik mandi, surau dan lot kedai," katanya.

Tengku Putera berkata pusat yang bernilai RM1.3 juta di Kampung Batu 23 telah dibina dengan peruntukan persekutuan.

"Kedua-dua pusat di Kampung Paya Besar dan Kampung Tok Bat, bernilai RM1.3 juta telah dibina menggunakan dana negeri," katanya.

Mengenai kompleks Qaseh Orang Kuala Berang (OKB) di Kampung Paya Besar, Tengku Putera berkata kompleks dua tingkat akan menjadi pemangkin kepada potensi ekonomi dan pembangunan masyarakat di kawasan ini.

Tengku Putera, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Kuala Berang, berkata kompleks yang boleh digunakan untuk tujuan lain apabila tidak digunakan sebagai pusat bantuan bencana.

"Bangunan ini dilengkapi dengan beberapa lot kedai, dan juga boleh digunakan sebagai homestay untuk menjana lebih banyak pendapatan untuk masyarakat", katanya.