Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Radio Amatur Menyediakan Komunikasi Kritikal Apabila Semua Yang Lain Gagal

E-mail Print PDF

Bencana 'blackout' boleh memadamkan mod moden telekomunikasi.

Dan ia boleh membawa masalah besar kepada orang ramai dan agensi-agensi yang bergantung kepada tenaga untuk berkomunikasi melalui internet atau telefon bimbit.

"Ia adalah satu kebimbangan yang amat besar di seluruh negara dan dunia, kata Adam Cohen, ejen khas yang bertanggungjawab bagi pejabat FBI Buffalo, Amerika Syarikat.

Terdapat perhatian umum yang tinggi tentang kemungkinan hentian elektromagnet, atau 'Electromagnetic Pulse (EMP)', yang boleh memenuhi muatan grid kuasa dan menyebabkan blackout yang meluas.

"Setiap orang mengharapkan telefon mereka berfungsi sepenuhnya dan mereka mengharapkan untuk dapat menghantar teks atau mesej e-mel apabila mereka perlu," kata Cohen. "Jika sistem telekomunikasi mengalami gangguan, orang ramai tidak akan dapat berhubung dengan rakan-rakan atau ahli keluarga mereka."

Ia juga menjadi kebimbangan bagi responder dan pusat operasi kecemasan yang bergantung kepada maklumat yang tepat semasa bencana alam atau serangan yang disengajakan.

"Tidak dinafikan bahawa anda akan mengalami gangguan tenaga selama beberapa bulan," kata Steven Piotrowski, yang bekerja untuk Erie County Emergency Services.

Piotrowski, pengendali Radio Amatur, berkata hentian elektromagnet boleh berlaku akibat dari ribut solar besar-besaran, atau letupan nuklear beraltitut tinggi.

"Ia boleh menyebabkan kerosakan kepada pencawang. Ia boleh menyebabkan transformer tempatan gagal berfungsi. Lonjakan tenaga boleh menyebabkan banyak peralatan di dalam rumah gagal berfungsi, atau dalam struktur komersial. Ia boleh menjadi amat buruk."

Piotrowski berkata kebanyakan pusat komunikasi, terutama yang berkaitan dengan keselamatan awam, dibangunkan dengan standard yang tinggi dan mempunyai penjana sandaran.

"Penjana berfungsi menggunakan bahan api seperti petrol. Akhirnya bahan api itu akan kehabisan dan pusat komunikasi tersebut akan mula gagal berfungsi, "katanya.

Adam Cohen berkata "kejadian yang lebih realistik" ialah yang melibatkan serangan siber daripada negara-negara yang bermusuh.

"Atau oleh seseorang yang melakukan aktiviti mengodam sistem telekomunikasi yang mungkin boleh mengakibatkan beberapa kesan yang besar ke atas keupayaan kita untuk menggunakan sistem telekomunikasi," jelas Cohen. "Ia difikirkan bahawa apa yang dilakukan, atau kerosakan yang berlaku, boleh merebak ke seluruh sistem telekomunikasi negara."

Oleh itu, apakah tindakan kita?

Jika benar semua sistem komunikasi gagal berfungsi kerana bencana alam atau serangan yang disengajakan - apa akan berlaku selepas itu?

"Saya percaya pada akhirnya menggunakan komunikasi cara lama untuk sekurang-kurangnya selama beberapa tempoh masa tertentu mungkin satu-satunya cara untuk berkomunikasi," kata Cohen.

Cohen bercakap mengenai Radio Amatur dan penggunaan kod Morse, sistem menghantar mesej menggunakan isyarat bunyi yang panjang dan pendek yang sepadan dengan huruf, yang boleh membuat kata-kata.

Kod Morse telah dibangunkan pada tahun 1800 dan pada mulanya digunakan untuk menghantar mesej merentasi wayar telegraf.

Fikirkan ia sebagai pemesejan teks cara lama.

"Hanya titik dan sengkang," jelas Tony Buscaglia, pengendali kod Morse antarabangsa.

Buscaglia kerap berkomunikasi dengan pengendali radio ham lain di seluruh dunia dari rumahnya di Grand Island.

Tetapi bukan menggunakan suara kerana beliau lebih suka teknik gerakan pantas jari menekan titik dan sengkang.

Beliau berkata kod Morse boleh menjadi komunikasi yang paling ideal semasa dalam keadaan yang mengerikan.

"Kami akan dapat menubuhkan stesen dengan tenaga yang agak rendah dengan hanya menggunakan tenaga bateri," katanya. "Anda tidak memerlukan komputer. Semua peralatan tersebut seolah-olah agak rumit, terutamanya apabila anda berada dalam keadaan tergesa-gesa untuk membangunkannya dan memastikan ia beroperasi dalam masa yang singkat."

Buscaglia, bersama-sama dengan Dick Stein dan Mark Adams, adalah dari Niagara Frontier Radiosport, kelab Radio Amatur tempatan.

Mereka mengatakan kod Morse adalah alternatif yang berguna untuk menyuarakan transmisi semasa kecemasan.

Apa yang penting, menghantar isyarat tidak memerlukan tenaga yang banyak.

"Dengan jumlah cahaya yang anda gunakan untuk menerangi bilik mandi anda, atau lorong anda pada waktu malam, kami berkomunikasi di seluruh dunia biasanya menggunakan kod Morse," kata Mark Adams, seorang jurutera keselamatan di Universiti di Buffalo. "Dalam masa krisis, jelas kod Morse akan berfungsi kerana rakan ham yang dilatih dalam bidang tersebut akan menjadi sangat mahir."

Erie County mempunyai pra-penubuhan organisasi pengendali Radio Amatur di pusat pelupusannya.

Jika tenaga terpadam dan komunikasi sandaran menjadi satu keperluan, pengendali radio ham tempatan bersedia untuk beroperasi, menurut Steven Piotrowski.

"Kod Morse adalah jenis mod pilihan terakhir," katanya.

Piotrowski berkata pengendali radio amatur membawa kemahiran unik ditetapkan ke meja.

"Sebahagian daripada hobi mereka ialah membina antena mereka sendiri. Kadang-kadang membina radio mereka sendiri. Beroperasi dalam masa kurang daripada keadaan yang optimum. Ini semua kemahiran yang kita perlukan semasa kecemasan berskala yang besar."

Radio Amatur, yang memerlukan lesen dari Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan, boleh membawa keseronokan kepada penggemar mencari untuk menberhubung dengan seluruh dunia.

Tetapi pengendali radio mempunyai tanggungjawab untuk memenuhi kepentingan awam, menurut Dick Stein, yang telah dilesenkan sejak awal 1960-an.

"Apabila sudah terlalu terdesak dan ada keperluan untuk komunikasi kecemasan, mereka mahu anda terjun ke lapangan. Mereka tidak mahu anda duduk di atas kerusi emput sambil menikmati minuman di tangan." Kata Stein. "Jika anda mahu mendapatkan lesen anda perlu bersedia dan bersedia untuk beroperasi. Sebagai sebahagian daripada komunikasi kecemasan adalah mandat untuk mempunyai lesen."

Menurut American Radio Relay League, terdapat lebih 741,000 lesen aktif amatur radio di Amerika Syarikat, dan di sekitar 3 juta operator di dunia.

Dick Stein berkata tiada sempadan apabila ia datang kepada radio amatur, dan bahawa dunia politik akan hilang.

"Kami adalah rakan-rakan tidak kira di mana kita hidup dan apa proses pemikiran politik kita."

Walaupun ramai rakan ham menggunakan kod Morse untuk keseronokan, teknologi lama ini - sebagai pilihan terakhir - boleh menjadi jawapan apabila komunikasi normal gagal.

Adam Cohen masih ingat bagaimana orang ramai panik berikutan kejadian 9/11 di New York.

"Apabila anda mengangkat telefon dan tiada apa yang akan berlaku. Ia tidak berfungsi. Itu signifikannya sekarang, "katanya. "Saya percaya jika kejadian itu berlaku yang merosakkan sistem-sistem, anda akan melihat ramai orang akan benar-benar lumpuh dengan tidak mengetahui bagaimana mereka boleh berkomunikasi dengan yang lain."

Radio Amatur menyediakan pautan komunikasi penting semasa kecemasan. Pengendali telah melakukannya berkali-kali semasa ribut taufan, gempa bumi dan bencana alam yang lain.

Jika sesuatu berlaku di rantau Barat New York, Steve Piotrowski berkata terdapat pelan di tempat untuk menggunakan radio ham jika perlu.

"Kami menjangkakan bahawa kita akan menempatkan pengendali radio di setiap hospital di Barat New York, jelas beliau. "Ada peralatan radio ham yang telah ditempatkan di semua hospital. Apa yang kami perlukan hanyalah pengendali."

Sama ada ia komunikasi suara, atau kod Morse dalam keadaan yang paling buruk, teknologinya berada disitu untuk membuat perbezaan.

"Kami akan berada di sana dengan radio kami, dan kami akan membantu untuk berkomunikasi apabila mereka memerlukannya. Ia berlaku berulang-ulang kali, "kata Dick Stein.