Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

BAGUS! Itulah sepatutnya, akhirnya anda MEMBACA

E-mail Print PDF

Penandaan antara girn sebagai komunikasi utama dan radio amatur sebagai sekunder/alternatif adalah sangat jelas. JANGAN CUBA untuk mengelirukan atau menghadkan ham radio daripada menjadi sukarelawan semasa bencana. Juga JANGAN cuba untuk meletakkan girn dan perkhidmatan radio amatur di zon konflik.

 

Kami tidak pernah menjadi promoter produk, jurulatih produk atau jurujual kerana radio amatur tidak mencampuradukkan perniagaan dalam urusannya. Dan, untuk kali terakhirnya, TIDAK!. Kami tidak akan menandatangani sebarang perjanjian dengan mana-mana syarikat untuk mendapat komisen jualan.

 

Apabila tiba saat bencana, radio amatur mematuhi undang-undang dan arahan Malaysia dari agensi kerajaan Malaysia. Kami tidak mengikuti SOP Persatuan antarabangsa, manual atau apa yang dipanggil undang-undang.

 

Kami menyediakan apa yang kami mampu SAHAJA apabila sistem lain gagal atau tidak dapat menampung. Kami adalah salah satu mod komunikasi alternatif. Ini dinyatakan dengan jelas dalam undang-undang pengurusan bencana Malaysia. Kami sebagai rakyat Malaysia kami patuhi undang-undang malaysia.

 

Oleh:

Ashwar Aziz

Presiden

Malaysian Amateur Radio Emergency Services