Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Perancangan Bencana Untuk Golongan Warga Emas Dan Orang Kurang Upaya

E-mail Print PDF

Semasa kecemasan, warga emas dan orang kurang upaya mempunyai keperluan yang sama dengan masyarakat umum. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa situasi yang memerlukan pendekatan yang berbeza oleh pengurus kecemasan.

Orang kurang upaya yang berkaitan dengan usia atau fizikal mempunyai keperluan yang berbeza di beberapa keadaan yang berbeza dalam kitaran bencana. Perancang kecemasan hendaklah mengenal pasti perkara-perkara seperti berikut:

 • Individu yang memerlukan perhatian khusus.

 • Mereka yang cacat penglihatan yang memerlukan maklumat dari media yang boleh mereka akses.

 • Mereka yang cacat pendengaran yang memerlukan bantuan khas untuk menerima mesej.

 • Mereka yang menggunakan kerusi roda, atau sebaliknya mobiliti terjejas, dan yang memerlukan teknik menyelamat khas dan pengangkutan yang boleh diakses untuk mereka

 • Perlindungan yang boleh diakses

 • Mereka yang mempunyai masalah mental yang memerlukan latihan dan sokongan berterusan untuk belajar langkah-langkah menyelamatkan diri

 • Keperluan selepas bencana yang mesti dipenuhi dalam tempoh yang panjang masa

Memenuhi keperluan ini tidak perlu mahal. Sesetengah boleh diselesaikan dengan pendidikan, yang lain dengan pelaburan yang sederhana, tetapi mereka perlu ditangani dengan cara yang berstruktur. Soalan-soalan berikut perlu dijawab:

 • Bolehkah mereka yang cacat pendengaran dan cacat penglihatan mentafsir penggera?

 • Adakah peruntukan bagi notis TV bagi mereka yang cacat pendengaran, lampu strob untuk mereka yang pekak dan kemudahan lif untuk orang kurang upaya semasa berlaku pemindahan?

 • Akan Lif akan menghantar ke tingkat pertama secara automatik apabila berlaku kebakaran?

 • Adakah terdapat surat bersaiz khas yang digunakan untuk latihan dan pengumuman untuk kemudahan mereka yang cacat penglihatan?

 • Adakah terdapat kelas kecemasan yang dijalankan bagi mereka yang cacat pendengaran dengan kehadiran juru bahasa?

 • Adakah terdapat latihan kecemasan untuk mereka yang mempunyai masalah mental di pusat-pusat pemulihan atau sekolah-sekolah vokasional?

 • Adakah terdapat bilangan kenderaan khas yang mencukupi di kawasan anda untuk kegunaan semasa kecemasan besar-besaran?

 • Adakah peruntukan khas untuk mencari dan menyelamat warga emas dan orang kurang upaya?

Mengenal pasti Penduduk Kurang Upaya dan Warga Tua

Terdapat masalah yang sama dalam mengenal pasti orang kurang upaya dan warga emas yang perlu dihargai oleh pengurus kecemasan. Di kebanyakan kejiranan dan bandar-bandar kecil, orang pekak dan orang yang berkerusi roda umumnya dikenali melalui rangkaian komunikasi tidak formal. Oleh itu, dalam keadaan kecemasan, orang kurang upaya dan warga emas adalah agak mudah untuk dicari dan dibantu. Keadaannya agak berbeza di bandar-bandar besar. Ramai orang hidup tanpa nama di bandar-bandar besar dan pinggir bandar besar. Orang kurang upaya di kawasan-kawasan ini mungkin tidak mahu dikenali seperti itu kerana sebab-sebab berikut:

 • Mereka takut kelemahan memuncak kepada jenayah.

 • Mereka tidak mahu perkara-perkara seperti pelekat OKU pada tingkap rumah mereka yang boleh dilihat sebagai jemputan kepada jenayah, atau mereka tidak mahu nama-nama mereka disenaraikan secara terbuka sebagai orang kurang upaya.

 • Mereka takut pekerjaan atau diskriminasi sosial jika kecacatan mereka didedahkan.

 • Penduduk kurang upaya perlu bersedia untuk bekerjasama dengan apa jua sistem pengenalan kecemasan yang dirancang.

Akses kepada Maklumat

Mereka yang mempunyai kecacatan persepsi atau mental akan menghadapi masalah pembelajaran yang lebih sukar berbanding penduduk awam. Bagi kecacatan persepsi, masalahnya ialah akses kepada maklumat; untuk orang kurang upaya dari segi mental, masalah ini adalah arahan pemahaman.

Terdapat sumber-sumber yang ada untuk membantu mendidik masyarakat kurang upaya. Sebagai contoh, sebuah buku kecil maklumat umum asas, "Dalam Masa Darurat," boleh didapati di kaset dan dalam braille melalui Perkhidmatan Perpustakaan Negara untuk Orang Buta dan OKU . Organisasi tempatan boleh membantu perancang kecemasan terus ke sumber-sumber maklumat yang lain.

Amaran Sistem untuk Kurang Upaya

Pengurus kecemasan menghadapi masalah serius dalam memberitahu tentang pemindahan kepada mereka yang mengalami cacat pendengaran atau maklumat kecemasan yang lain. Di mana siren boleh didapati tetapi orang pekak tidak akan dapat mendengarnya.

Tanpa pengulangan visual apa yang diperkatakan pada skrin, televisyen sering tidak banyak membantu orang pekak. Mesin penyahkodan boleh didapati yang memberikan kapsyen tanpa kapsyen muncul di set yang tidak dilengkapkan pada peranti . Walau bagaimanapun, mesej ringkas yang dicetak menyampaikan hanya sedikit maklumat. Untuk sampai kepada yang pekak, siaran kecemasan memerlukan kombinasi rangkak, yang mengisi skrin dengan maklumat bercetak, dan tafsiran bahasa isyarat. Pengurus kecemasan perlu membawa syarikat televisyen tempatan dan komuniti pekak bersama-sama untuk memastikan maklumat yang mencukupi semasa krisis.

Semakin ramai mereka yang cacat pendengaran menggunakan alat-alat telekomunikasi seperti TDD atau TTY (peranti telekomunikasi untuk orang pekak atau telefon teletaip). Mesin taip atau mesin teletaip seperti mudah alih dan menyediakan naskah yg dicetak. Lebih daripada 100,000 unit itu sedang digunakan di seluruh Amerika Syarikat. Kebanyakan komuniti yang lebih besar mempunyai TDD di ibu pejabat polis dan bomba. Mereka juga disyorkan untuk pejabat pengurusan kecemasan, hospital dan pepasangan lain yang mungkin terlibat dalam bencana. Di samping itu, TDD boleh digunakan untuk menyediakan rangkaian amaran di kalangan warga pekak tempatan.

Negeri anda boleh juga mempunyai Perkhidmatan Relay di mana anda menggunakan telefon biasa untuk berkomunikasi dengan mereka yang cacat pendengaran yang mempunyai TDD. Dengan Perkhidmatan Relay, anda memanggil nombor (biasanya bebas tol), beritahu operator nombor TDD, dan operator membuat hubungan dengan mereka melalui TDD . Anda kemudiannya bercakap pada kadar yang lebih perlahan kerana operator akan menaip perkataan yang disebut untuk TDD . Operator kemudian membaca dengan kuat teks TDD kembali kepada anda.

Kakitangan kecemasan perlu tahu beberapa frasa asas dalam Bahasa Isyarat Amerika. Gallaudet College di Washington DC [ (202) 651-5130 ] menyediakan bahan-bahan latihan untuk polis dan jabatan kebakaran. Ujian oleh Majlis Penyelidikan Kebangsaan Kanada menunjukkan bahawa orang pekak bertindak balas terbaik apabila simbol kuasa pekerja kecemasan jelas sebagai keterangan dan pekerja akan lebih yakin. Pekerja kecemasan perlu membawa pad nota dan pensel; ramai orang pekak tidak akan percaya bahawa orang biasa tahu bahasa isyarat, dan boleh melihat tanda-tanda hanya sebagai isyarat liar.

Perpindahan Warga Emas dan Kurang Upaya

Kumpulan OKU yang berbeza mempunyai masalah yang berbeza apabila pemindahan diperlukan. Orang-orang yang buta boleh berjalan ke satu pusat pemindahan, sama ada tanpa bantuan atau dengan bantuan pemandu. Orang-orang pekak dan mereka yang menggunakan kerusi roda boleh memandu. Ini adalah untuk sebahagian besar orang kurang upaya. Tetapi ada orang yang mempunyai kecacatan mobiliti yang menjadikannya mustahil untuk menggunakan kereta. Malah jika seseorang boleh memandu, dia mungkin berada di tingkat atas bangunan tinggi yang tanpa letrik, dan mesti dipindahkan. Untuk sejumlah besar orang, masalah pemindahan hanyalah meninggalkan rumah.

Cara yang paling selamat dan paling mudah untuk memindahkan orang yang menggunakan kerusi roda atau peranti lain adalah dibantu dalam van yang diubahsuai. Agensi-agensi perkhidmatan sosial dan sesetengah individu memiliki kenderaan tersebut. Pengurus kecemasan perlu membuat hubungan dengan kawasan agensi-agensi perkhidmatan sosial untuk meminta inventori paratransit itu dikekalkan. Pihak swasta juga boleh dihubungi dan diminta untuk menyertai pemindahan kecemasan beramai-ramai.

Keupayaan untuk mencapai pemindahan mereka yang kurang upaya dan warga emas mungkin fungsi pengurusan kecemasan yang paling penting. Ia perlu menangani:

 • Dialog yang baik antara mereka yang memerlukan dan pembekal perkhidmatan.

 • Memahami magnitud tuntutan.

 • Sumber yang mencukupi dan kenderaan secara fizikal mencapai pergerakan manusia.

 • Keyakinan di pihak mereka yang dibantu bahawa mereka akan dijaga dengan betul.

 • Cara komunikasi dan latihan yang produktif untuk memastikan kakitangan keselamatan awam dan sukarelawan mendapat mesej.

 • Pelan operasi yang direka dengan baik

Rumah-rumah Perlindungan Warga Emas dan Kurang Upaya

Kebanyakan pihak berkuasa sudah mempunyai pengaturan penjagaan yang tersedia. Apabila mungkin, sesetengah masyarakat cuba untuk mengarahkan semuawarga emas atau orang kurang upaya ke tempat perlindungan tertentu. Tinggal di tempat perlindungan adalah terlalu sukar pada setiap masa; kehadiran orang yang sangat tua dan sangat muda bersama-sama boleh mendatangkan masalah sebenar bagi pengurus. Dengan reka bentuk, tempat perlindungan yang ditetapkan untuk warga emas atau orang kurang upaya sudah boleh diakses secara fizikal. Makanan pula harus merangkumi beberapa perkara yang boleh dimakan oleh pesakit kencing manis tanpa bahaya.

Satu masalah yang unik yang baru-baru ini timbul mungkin menjadi lebih biasa bagi pengurus perlindungan di masa hadapan: orang buta yang menggunakan anjing pandu secara tradisinya telah dibenarkan membawa haiwan mereka di tempat perlindungan, kerana ia telah diiktiraf bahawa fungsi anjing sebagai sebahagian daripada sistem sokongan kehidupan mereka. Untuk dekad yang lalu, orang-orang yang pekak juga telah menggunakan anjing untuk memberi amaran kepada mereka tentang pelbagai acara rumah tangga, seperti dering loceng pintu, kanak-kanak menangis dan sebagainya. Jelas sekali, ini adalah haiwan yang berharga yang tidak boleh ditinggalkan di luar. Orang cacat teruk menggunakan anjing dan monyet sebagai haiwan penolong. Mereka melakukan kerja-kerja dianggap kotor tetapi kritikal, seperti menghidupkan peralatan. Makhluk-makhluk ini adalah penting untuk mereka yang cacat mobiliti. Perkiraan perlu dibuat dalam tempoh perlindungan untuk menampung haiwan ini. Perlindungan berkumpul penjagaan memerlukan perancangan yang teliti dan penyelarasan. Dua perkara yang kritikal tidak boleh dilupakan:

 • Apabila bahaya telah berlalu, penjagaan tambahan perlu diambil dalam mengembalikan orang kurang upaya dan warga emas ke persekitaran rumah mereka. Kemasukan semula ini mungkin sukar atau tidak menentu.

 • Di tempat atau di rumah perlindungan mengemukakan masalah yang lebih besar. Kita perlu mempunyai perancangan yang luar biasa untuk menyelamat dan operasi pemulihan. Kecacatan fizikal seseorang dengan baik akan memuncak akibat daripada kerosakan besar-besaran di rumah mereka atau di sepanjang jalan ke tempat perlindungan.