Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Misi Kami

Misi kami adalah untuk menyediakan Komuniti Radio Amatur dan sistem Stesen Kecemasan Rasmi dengan peralatan semasa, tepat, bernilai, dan menarik dan untuk meningkatkan keupayaan Radio Amatur untuk berkhidmat kepada negara apabila diperlukan

Apa Yang Perlu Dilakukan

Perancangan Bencana Untuk Golongan Warga Emas Dan Orang Kurang Upaya

Semasa kecemasan, warga emas dan orang kurang upaya mempunyai keperluan yang sama dengan masyarakat umum. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa situasi yang memerlukan pendekatan yang berbeza oleh pengurus kecemasan.

 

Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

Jalur dan Mod Lesen Juruteknik

E-mail Print PDF

Jadual ini meringkaskan pelbagai jalur dan mod disediakan untuk Pemegang Lesen Juruteknik. Saya cuba untuk memudahkannya, memotong beberapa perkara. Terdapat jalur Juruteknik melebihi 450 MHz tetapi ianya tidak dimasuk di sini. Propogasi jalur VHF dan UHF ditunjukkan sebagai "garis penglihatan setempat (line of slight)" tetapi penyebaran isyarat radio mengatasi ufuk optik.

Obama Diberi Callsign Radio Amatur Yang Memalukan

E-mail Print PDF

WASHINGTON, DC - Selepas berbulan-bulan belajar, menduduki peperiksaan dan meneliti melalui katalog trkini di kedai Ham Radio, Presiden Barack Obama telah menerima callsign radio amaturnya yang dikeluarkan oleh FCC.

Banjir Memaksa 23,000 Meninggalkan Rumah

E-mail Print PDF

Banjir di dua negeri di pantai timur Malaysia kini telah memaksa hampir 23,000 orang meninggalkan kampung halaman mereka dan pusat pemindahan tambahan telah dibuka, kata pegawai penyelamat, hari ini.

Kebenaran Mengenai Baofeng DM-5R

E-mail Print PDF

Sumber: QRZ.COM

"Pada 12 September, kami mengumumkan pengeluaran Baofeng DM-5R melalui Radioddity.com. Baofeng DM-5R adalah DMR pertama dari Baofeng, bintang yang semakin meningkat dalam bidang pengeluaran radio dua hala. Radioddity.com dan gedung usahasama Amazon Sanatop adalah pengedar eksklusif Baofeng DM-5R, dan satu-satunya kedai yang boleh dipercayai membekal DM-5R yang tulen, disokong dengan sokongan kerjasama pelanggan sepenuhnya. Berikut disenarailam bbeberapa khabar angin popular mengenai Baofeng DM-5R.

National Geographic: A Guide To Ham Radio

E-mail Print PDF

Filem pendek digital kami "Sebelum MARS" memberikan latar belakang pada dua watak utama dalam siri acara global yang akan datang MARS- remaja adik-beradik kembar Hana dan Joon Seung yang menemui radio amatur lama di loteng mereka dan berjaya menggunakannya untuk berkomunikasi dengan angkasawan Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS).

Tiga klinik di Terengganu dipindahkan akibat banjir

E-mail Print PDF

BESUT: Monsun yang melanda sejak beberapa hari lepas telah memaksa tiga buah klinik kesihatan di Terengganu dipindahkan akibat banjir yang berterusan.

Jambatan Tenggelam, Puluhan Kayu Balak Sangkut

E-mail Print PDF

Sinar Harian 20 November 2016

GUA MUSANG - Jambatan sementara Pulau Setelu yang menjadi penghubung utama penduduk bandar ini ke Jeli, hampir tenggelam sepenuhnya sejak jam 4 petang, petang tadi.

Kesan Air Pasang 'Supermoon' Mungkin Berlarutan Selama Seminggu, Terengganu Mungkin Menghadapi Ancaman Banjir

E-mail Print PDF

KUALA TERENGGANU: Perenang, berkelah, pelancong dan pengunjung pantai telah diberi amaran untuk mengelakkan aktiviti di dalam atau berhampiran kawasan pantai dan sungai sebagai fenomena air pasang dijangka berterusan sehingga minggu depan berikutan kesan supermoon Isnin.

Daerah Kuala Berang Mendapat Pusat Perpindahan Banjir Bernilai RM2.6 Juta

E-mail Print PDF

HULU TERENGGANU: Penduduk di kawasan Dewan Undangan Negeri Kuala Berang yang terjejas akibat banjir akan mendapat kuarters sementara, terima kasih kepada adanya tiga pusat pemindahan baharu bernilai RM2.6 juta.

Page 2 of 24

MKN

Majlis Keselamatan Negara
Tel : 09-6222231 

KESIHATAN

Jabatan Kesihatan
Tel : 09-6212121 
 

PDRM

Polis Di-Raja Malaysia
Tel : 09-6222222 

JPAM

Jabatan Pertahanan Awam Malaysia
Tel : 09-6668246

ATM

Angkatan Tentera Malaysia
Tel : 09-6664233 

RELA

Pasukan Sukarelawan Malaysia
Tel : 09-6241142 

BOMBA

Jabatan Bomba & Penyelamat
Tel : 09-6234444 

JMM

Jabatan Meteorologi Malaysia
Tel : 09-6664743 

JPJ

Jabatan Pengangkutan Jalan
Tel : 09-6221429

JPS

Jabatan Pengairan Dan Saliran
Tel : 09-6224072