Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Misi Kami

Misi kami adalah untuk menyediakan Komuniti Radio Amatur dan sistem Stesen Kecemasan Rasmi dengan peralatan semasa, tepat, bernilai, dan menarik dan untuk meningkatkan keupayaan Radio Amatur untuk berkhidmat kepada negara apabila diperlukan

Apa Yang Perlu Dilakukan

Pengurusan Bencana: Kesiapsiagaan Menghadapi Banjir

DSP Shaikh Abdul Adzis b. Shaikh Abdullah 2004

PENDAHULUAN

Krisis adalah suatu masalah global yang boleh berlaku dimana-mana pada bila-bila masa tanpa dapat dijangka. Jika sesuatu krisis gagal ditangani dengan efektif dan sistematik ianya boleh mencetuskan suatu impak terhadap keselamatan dan ketenteraman awam.
 

Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

Kembali Ke Sekolah

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Tempat Yang Selamat Untuk Belajar

Terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan oleh pegawai-pegawai sekolah dalam merancang pelan menghadapi bencana, bertujuan untuk menghadkan risiko, melindungi keselamatan pelajar-pelajar dan guru-guru, dan untuk memastikan sekolah dapat dipulihkan dengan cepat. Walau bagaimanapun, jam sentiasa berdetik. Masa untuk persediaan adalah sekarang.

Persediaan Haiwan

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Persediaan Haiwan

Apabila anda meyediakan pelan tindakan kecemasan untuk keluarga anda, pastikan anda masukkan sekali pelan tindakan untuk haiwan kesayangan anda. Adalah penting untuk masukkan sekali peruntukan untuk haiwan kesayangan anda kerana ia bergantung sepenuhnya kepada anda untuk penjagaan. Haiwan peliharaan juga boleh memberi keselesaan psikologi selepas gempa bumi atau lain-lain bencana.

Kit Bekalan Bencana

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Sediakan Kit Bekalan Bencana

Setiap orang harus mempunyai kit bekalan bencana peribadi. Simpan satu kit di rumah anda, satu lagi di dalam kereta dan kit ketiga di tempat kerja atau sekolah. Ini bertujuan untuk memudahkan anda mencapainya pada bila-bila masa walaupun bangunan anda rosak teruk.

Pelan Tindakan Kecemasan

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Sediakan Pelan Tindakan Bencana

Adakah semua anggota keluarga anda akan melakukan tindakan yang betul sekiranya gegaran gempa bumi berlaku, atau semasa serangan pengganas? Sebelum berlaku bencana, berbincanglah dengan keluarga atau rakan serumah untuk merancang apa yang perlu dilakukan oleh setiap orang sebelum, semasa dan selepas bencana.

Persediaan Menghadapi Banjir

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Jangan Terheret Oleh Banjir!

Banjir adalah salah satu bahaya yang paling biasa di Malaysia. Ia boleh menyebabkan kematian, kecederaan, kerosakan harta benda yang ketara, dan juga mencemarkan air minuman dan mengganggu bekalan elektrik. Kesan-kesan boleh jadi tempatan, memberi kesan kepada kejiranan atau masyarakat, atau serantau, yang menjejaskan keseluruhan lembangan sungai dan beberapa negeri.

Mengapa Radio Amatur Lebih Popular Daripada Dahulu?

E-mail Print PDF

HAMRADIO-s

Oleh: NICK HENDERSON

Dengan telefon pintar dalam setiap poket, tidakkah radio amatur merupakan peralatan yang ketinggalan zaman?

Bagaimana Untuk Membezakan Radio Icom Tulen Daripada Radio Palsu

E-mail Print PDF

3D_logo_535Label 3D Icom yang tulin dilampirkan pada model seperti yang ditunjukkan di bawah. Label ini membolehkan anda membezakan produk tulen dari produk Icom tiruan. Jika label itu tidak disertakan dengan produk apabila anda membeli produk Icom, produk tersebut mungkin palsu. Jika radio tidak mempunyai label, hubungi pengedar anda dan tukar dengan radio yang mempunyai label yang betul. Label ini telah dilampirkan bermula dari Oktober 2013.

Operator Radio Amatur Boleh Membantu Selamatkan Nyawa

E-mail Print PDF

BAKERSFIELD, Calif -. Mereka dipanggil operator Radio Amatur, tetapi amatur adalah perkataan yang kurang tepat.

Isyarat Kejayaan 'Radio Amatur'

E-mail Print PDF

Dalam usia komunikasi segera dengan satu sentuhan butang, idea berbual melalui sistem radio amatur lama kedengaran seperti satu hobi yang menarik untuk golongan geek teknologi dan nostalgia.

Namun, di sebalik semua kemajuan moden yang telah kita rungkai ke peranti mudah alih, teknologi tersebut sebenarnya telah gagal dari semasa ke semasa, seperti dalam kejadian taufan Gonzalo baru-baru ini.

Page 10 of 24

MKN

Majlis Keselamatan Negara
Tel : 09-6222231 

KESIHATAN

Jabatan Kesihatan
Tel : 09-6212121 
 

PDRM

Polis Di-Raja Malaysia
Tel : 09-6222222 

JPAM

Jabatan Pertahanan Awam Malaysia
Tel : 09-6668246

ATM

Angkatan Tentera Malaysia
Tel : 09-6664233 

RELA

Pasukan Sukarelawan Malaysia
Tel : 09-6241142 

BOMBA

Jabatan Bomba & Penyelamat
Tel : 09-6234444 

JMM

Jabatan Meteorologi Malaysia
Tel : 09-6664743 

JPJ

Jabatan Pengangkutan Jalan
Tel : 09-6221429

JPS

Jabatan Pengairan Dan Saliran
Tel : 09-6224072