Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Misi Kami

Misi kami adalah untuk menyediakan Komuniti Radio Amatur dan sistem Stesen Kecemasan Rasmi dengan peralatan semasa, tepat, bernilai, dan menarik dan untuk meningkatkan keupayaan Radio Amatur untuk berkhidmat kepada negara apabila diperlukan

Apa Yang Perlu Dilakukan

Perancangan Bencana Untuk Golongan Warga Emas Dan Orang Kurang Upaya

Semasa kecemasan, warga emas dan orang kurang upaya mempunyai keperluan yang sama dengan masyarakat umum. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa situasi yang memerlukan pendekatan yang berbeza oleh pengurus kecemasan.

 

Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

Siri TV "Frequency" Memperkenalkan Amatur Radio

E-mail Print PDF

Mike Baxter, KA0XTT - Watak Tim Allen dalam rancangan TV di ABC "Last Man Standing" - boleh mendapatkan beberapa persaingan di band radio amatur, apabila NBC bersedia untuk melancarkan satu siri televisyen berdasarkan kepada filem tahun 2000 yang berjudul "Frequency", di mana radio amatur - dibantu oleh beberapa fenomena solar yang menakjubkan - memainkan peranan utama dalam filem berbentuk thriller sci-fi ini.

Obama Ditawarkan Callsign Radio Amatur

E-mail Print PDF

WASHINGTON, DC - Selepas berbulan-bulan belajar, menduduki peperiksaan dan mempelajari melalui Katalog Radio Amatur, Presiden Barack Obama telah dianugerahkan satu callsign perkhidmatan radio amatur oleh FCC.

Api Dan Ais

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Keadaan cuaca yang teruk boleh menyebabkan kebakaran hutan, gelombang haba, dan ribut musim sejuk. Ribut musim sejuk telah menyebabkan banyak bencana, seperti baru-baru ribut musim sejuk yang berlaku dalam tahun 2010.

Gelombang Panas

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Ia Boleh Menjadi Terlalu Panas!

Semasa musim panas biasa, kira-kira 200 orang mati di seluruh California akibat kecederaan haba dari pendedahan kepada suhu panas yang tinggi.

Kebakaran Hutan

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Bersiap, Sedia, Pergi!

Pada 26 Ogos, 2009, Hutan Negeri Angeles bersempadan dengan Los Angeles County telah di bakar, dan ia telah menjadi kebakaran terbesar dalam sejarah yang direkodkan. Kebakaran tersebut telah melibatkan kawasan hutan seluas 160.577 ekar - kira-kira sama besar dengan saiz Bandar Chicago - membunuh dua anggota bomba Los Angeles County, dan kebakaran tersebut telah berlarutan sehingga ke pertengahan Oktober.

Tsunami

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Anda Tidak Boleh Bermain Papan Lunsur Dalam Ombak Ini!

Anda mungkin tidak tinggal berhampiran pantai, tetapi anda akan melawat pantai dan bandar-bandar di tepi pantai. Di mana sahaja anda tinggal, bekerja atau bermain, gunakan maklumat ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang ancaman tsunami dan apa yang perlu dilakukan jika berlaku tsunami atau amaran tsunami dikeluarkan.

Tanah Runtuh

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Tanah Boleh Bergerak Tanpa Gempa!

Apabila manusia memikirkan tentang pergerakan tanah, mereka mungkin membayangkan imej tanah di bawah mereka bergerak dari sisi ke sisi, atau dari atas ke bawah, semasa gempa bumi.

Gempa Bumi - Fakta Atau Fiksyen

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Apa Yang Patut Saya Lakukan Semasa Gempa Bumi?

Rebah! Berlindung! Bertahan! rebahkan diri anda ke lantai; cari tepat perlindungan seperti di bawah meja yang kukuh, dan bertahan sambil berpegang kepadanya dengan kuat. Bersedia untuk bergerak bersama sehingga gegaran berhenti. Ini adalah tindakan yang paling selamat apabila bumi mula bergegar.

Serangan Penganas

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Pengganas Bukanlah Pihak Yang Berkuasa!

Gempa bumi, banjir dan kebakaran hutan adalah pengalaman menakutkan bagi kebanyakan kita. Ketakutan adalah reaksi semulajadi manusia kepada bencana alam dan lain-lain kejadian yang melanda secara tiba-tiba dan seolah-olah mengancam keselamatan kita, orang yang kita sayangi, dan kehidupan

Page 9 of 24

MKN

Majlis Keselamatan Negara
Tel : 09-6222231 

KESIHATAN

Jabatan Kesihatan
Tel : 09-6212121 
 

PDRM

Polis Di-Raja Malaysia
Tel : 09-6222222 

JPAM

Jabatan Pertahanan Awam Malaysia
Tel : 09-6668246

ATM

Angkatan Tentera Malaysia
Tel : 09-6664233 

RELA

Pasukan Sukarelawan Malaysia
Tel : 09-6241142 

BOMBA

Jabatan Bomba & Penyelamat
Tel : 09-6234444 

JMM

Jabatan Meteorologi Malaysia
Tel : 09-6664743 

JPJ

Jabatan Pengangkutan Jalan
Tel : 09-6221429

JPS

Jabatan Pengairan Dan Saliran
Tel : 09-6224072