Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Misi Kami

Misi kami adalah untuk menyediakan Komuniti Radio Amatur dan sistem Stesen Kecemasan Rasmi dengan peralatan semasa, tepat, bernilai, dan menarik dan untuk meningkatkan keupayaan Radio Amatur untuk berkhidmat kepada negara apabila diperlukan

Apa Yang Perlu Dilakukan

Apa Yang Perlu Anda Lakukan Semasa Banjir

Sebelum banjir, pastikan anda telah membuat persediaan:

 

Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

Kunjungan Hormat Ke Pejabat Dato' SUK Terengganu

E-mail Print PDF

Alhamdulillah pada hari ini, kami dari Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana Terengganu - Squad 99 telah menerima panggilan dari pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu dan meminta kami berjumpa dengan Yang Berhormat Dato' Mazlan bin Ngah, Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu.

Pembangunan Pesat Antara Faktor Berlaku Banjir

E-mail Print PDF

unnamed (1)“Salah satu faktor berlakunya banjir di Kuala Terengganu sekarang ini disebabkan pembangunan semasa yang pesat di kawasan sekitar,” kata Setiausaha kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah.

Mangsa Banjir Diharap Bersabar Tunggu Bantuan – MB

E-mail Print PDF
BHM_8716

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati dalam menghadapi musim banjir yang telah tiba.

Siri TV "Frequency" Memperkenalkan Amatur Radio

E-mail Print PDF

Mike Baxter, KA0XTT - Watak Tim Allen dalam rancangan TV di ABC "Last Man Standing" - boleh mendapatkan beberapa persaingan di band radio amatur, apabila NBC bersedia untuk melancarkan satu siri televisyen berdasarkan kepada filem tahun 2000 yang berjudul "Frequency", di mana radio amatur - dibantu oleh beberapa fenomena solar yang menakjubkan - memainkan peranan utama dalam filem berbentuk thriller sci-fi ini.

Obama Ditawarkan Callsign Radio Amatur

E-mail Print PDF

WASHINGTON, DC - Selepas berbulan-bulan belajar, menduduki peperiksaan dan mempelajari melalui Katalog Radio Amatur, Presiden Barack Obama telah dianugerahkan satu callsign perkhidmatan radio amatur oleh FCC.

Api Dan Ais

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Keadaan cuaca yang teruk boleh menyebabkan kebakaran hutan, gelombang haba, dan ribut musim sejuk. Ribut musim sejuk telah menyebabkan banyak bencana, seperti baru-baru ribut musim sejuk yang berlaku dalam tahun 2010.

Gelombang Panas

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Ia Boleh Menjadi Terlalu Panas!

Semasa musim panas biasa, kira-kira 200 orang mati di seluruh California akibat kecederaan haba dari pendedahan kepada suhu panas yang tinggi.

Kebakaran Hutan

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Bersiap, Sedia, Pergi!

Pada 26 Ogos, 2009, Hutan Negeri Angeles bersempadan dengan Los Angeles County telah di bakar, dan ia telah menjadi kebakaran terbesar dalam sejarah yang direkodkan. Kebakaran tersebut telah melibatkan kawasan hutan seluas 160.577 ekar - kira-kira sama besar dengan saiz Bandar Chicago - membunuh dua anggota bomba Los Angeles County, dan kebakaran tersebut telah berlarutan sehingga ke pertengahan Oktober.

Tsunami

E-mail Print PDF

Oleh: Squad 99

Anda Tidak Boleh Bermain Papan Lunsur Dalam Ombak Ini!

Anda mungkin tidak tinggal berhampiran pantai, tetapi anda akan melawat pantai dan bandar-bandar di tepi pantai. Di mana sahaja anda tinggal, bekerja atau bermain, gunakan maklumat ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang ancaman tsunami dan apa yang perlu dilakukan jika berlaku tsunami atau amaran tsunami dikeluarkan.

Page 9 of 24

MKN

Majlis Keselamatan Negara
Tel : 09-6222231 

KESIHATAN

Jabatan Kesihatan
Tel : 09-6212121 
 

PDRM

Polis Di-Raja Malaysia
Tel : 09-6222222 

JPAM

Jabatan Pertahanan Awam Malaysia
Tel : 09-6668246

ATM

Angkatan Tentera Malaysia
Tel : 09-6664233 

RELA

Pasukan Sukarelawan Malaysia
Tel : 09-6241142 

BOMBA

Jabatan Bomba & Penyelamat
Tel : 09-6234444 

JMM

Jabatan Meteorologi Malaysia
Tel : 09-6664743 

JPJ

Jabatan Pengangkutan Jalan
Tel : 09-6221429

JPS

Jabatan Pengairan Dan Saliran
Tel : 09-6224072