Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Misi Kami

Misi kami adalah untuk menyediakan Komuniti Radio Amatur dan sistem Stesen Kecemasan Rasmi dengan peralatan semasa, tepat, bernilai, dan menarik dan untuk meningkatkan keupayaan Radio Amatur untuk berkhidmat kepada negara apabila diperlukan

Apa Yang Perlu Dilakukan

Pengurusan Bencana: Kesiapsiagaan Menghadapi Banjir

DSP Shaikh Abdul Adzis b. Shaikh Abdullah 2004

PENDAHULUAN

Krisis adalah suatu masalah global yang boleh berlaku dimana-mana pada bila-bila masa tanpa dapat dijangka. Jika sesuatu krisis gagal ditangani dengan efektif dan sistematik ianya boleh mencetuskan suatu impak terhadap keselamatan dan ketenteraman awam.
 

Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

Pengulang Simpleks

E-mail Print PDF

ADS-SR1 adalah peranti perakam suara pelbagai fungsi menghubungkan kepada hampir mana-mana radio pegang tangan, base, atau radio mudah alih. Ia mempunyai keupayaan untuk merakam suara yang luar biasa dengan kualiti dan kapasiti yang lebih tinggi daripada mana-mana peranti lain yang setanding di pasaran.

Angkasawan Samantha Cristoforetti, IZ0UDF, Dua Yang Lain Tiba Di ISS

E-mail Print PDF

Stesen Angkasa Antarabangsa sekali lagi mempunyai pemegang lesen radio amatur di atas kapal - Agensi Angkasa Eropah Angkasawan Samantha Cristoforetti, IZ0UDF.

Cara Baru Memperkenalkan Radio Amatur

E-mail Print PDF

Mencari cara-cara baru untuk memperkenalkan Radio Amatur kepada orang ramai amat mencabar. Walau bagaimanapun, landskap yang berubah dengan memperbaharui minat kepentingan awam dalam STEM (Science, Technology, Engineering and Math).

Stesen Basikal Mudah Alih

E-mail Print PDF

Oleh William Eric McFadden, WD8RIF

Saya seorang yang gemar berbasikal dan menikmati gabungan radio amatur dengan basikal. Saya telah membina stesen basikal mudah alih VHF / UHF FM dan saya membawa bersama stesen QRP HF basikal saya ke setiap acara padang.

Apakah Antena Gelung Magnet?

E-mail Print PDF

Antena gelung magnet (magnetic loop) adalah pengubah RF. Keutamanya adalah gelung kecil dalamannya iaitu 1/5 daripada saiz gelung utama. Sekundernya adalah gelung utama, dan ia adalah antena sebenar. Konduktor luar ditutup oleh penalaan pemuat boleh ubah. Kedua-dua gelung adalah terpencil, tanpa sambungan elektrik antara gelung dalam dan gelung luar.

Antena Yagi Homebrew 5 elemen Untuk 144MHz

E-mail Print PDF

Ini adalah antena Yagi-Uda 5 elemen untuk penghantaran dan penerimaan 144MHz radio amatur. Antena ini direka menggunakan bahagian antena TV biasa.

Wouxun KG-UV8D Mempunyai Upgrade Percuma Dan Butang Hijau

E-mail Print PDF

KG-UV8D-14-l (1)Wouxun KG-UV8D adalah salah satu produk radio dua cara baru yang paling menarik tahun ini. Sejak diperkenalkan pada musim bunga naru-baru ini, KG-UV8D telah menjadi radio pegangan tangan yang amat popular dan perbincangan hangat di kalangan masyarakat radio amatur, dengan tajuk-tajuk forum, blog dan kumpulan media sosial khususnya menumpukan kepada radio yang menakjubkan ini dan dengan harga yang amat berpatutan dari Wouxun.

Pelan Komunikasi Kecemasan Kebangsaan Jabatan Keselamatan Dalam Negara 2014 Menggabungkan Amatur Radio

E-mail Print PDF

Pelan Komunikasi Kecemasan Keselamatan Dalam Negeri Jabatan Negara AS 2014 (NECP) telah mengabungkan Radio Amatur  dalam campuran medianya bagi menyokong dan mengekalkan komunikasi semasa bencana atau kecemasan. NECP 2014 adalah kemas kini pertama sejak rancangan asal mereka dikeluarkan pada tahun 2008.

Pasukan Penyelamat Mangsa Banjir

E-mail Print PDF

Kuala Terengganu - Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana Terengganu - Squad 99 jadi pasukan menyelamat mangsa banjir secara langsung bersama Majlis Keselamatan Negara Negeri Terengganu (MKN) memandangkan pasukan itu amat membantu dalam menghadapi musim banjir tahun lalu.

Page 8 of 24

MKN

Majlis Keselamatan Negara
Tel : 09-6222231 

KESIHATAN

Jabatan Kesihatan
Tel : 09-6212121 
 

PDRM

Polis Di-Raja Malaysia
Tel : 09-6222222 

JPAM

Jabatan Pertahanan Awam Malaysia
Tel : 09-6668246

ATM

Angkatan Tentera Malaysia
Tel : 09-6664233 

RELA

Pasukan Sukarelawan Malaysia
Tel : 09-6241142 

BOMBA

Jabatan Bomba & Penyelamat
Tel : 09-6234444 

JMM

Jabatan Meteorologi Malaysia
Tel : 09-6664743 

JPJ

Jabatan Pengangkutan Jalan
Tel : 09-6221429

JPS

Jabatan Pengairan Dan Saliran
Tel : 09-6224072