Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Misi Kami

Misi kami adalah untuk menyediakan Komuniti Radio Amatur dan sistem Stesen Kecemasan Rasmi dengan peralatan semasa, tepat, bernilai, dan menarik dan untuk meningkatkan keupayaan Radio Amatur untuk berkhidmat kepada negara apabila diperlukan

Apa Yang Perlu Dilakukan

Apa Yang Perlu Anda Lakukan Semasa Tsunami

Tsunami selalunya terhasil oleh pergerakan gempa bumi di dasar laut. Tanah runtuh dan letusan gunung berapi juga boleh menyebabkan tsunami. Jika gegaran gempa bumi terlalu besar, tsunami boleh sampai ke pantai dalam masa beberapa minit sahaja, tanpa sempat amaran diberikan.  

Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

Bersedia Untuk Musim Taufan Di Pasifik Tengah

E-mail Print PDF

Antara 1 Jun dan 30 November, Pasifik Tengah, termasuk Hawaii, menghadapi risiko yang tinggi dari potensi impak taufan. Menurut National Oceanic and Atmosfera Administration (NOAA) Central Pacific Hurricane Center (CPHC) yang melakukan pemerhatian untuk 2015 Lembangan Taufan Pasifik  Tengah, pakar-pakar iklim meramalkan antara lima hingga lapan siklon tropika, dengan 70 peratus melebihi daripada musim biasa.

Kajian Menunjukan Puasa Boleh Menjana Semula Sel Stem, Membalikkan Immunosuppressi Selepas Tiga Hari

E-mail Print PDF

Bagaimana jika kunci untuk mengekalkan sistem imun yang cergas hanyalah berpuasa selama beberapa hari pada satu masa dua kali setahun? Penyelidik dari University of Southern California di Los Angeles mengatakan bahawa berpuasa secara berkala, berpanjangan - iaitu, tidak makan selama antara dua empat hari berikutnya pada satu masa - bukan sahaja melindungi daripada kerosakan sistem imun, tetapi ia juga menggalakkan pertumbuhan semula sistem imun, terutamanya pada pesakit yang sudah imunokompromi.

Langkah Keselamatan Untuk Mengurangkan Risiko Panahan Kilat

E-mail Print PDF

Tahukah anda bahawa negara kita Malaysia adalah negara ketiga paling banyak menerima panahan kilat di dunia, selepas Rwanda dan Congo.

Buku "Garis Panduan Pengendali Radio Amatur Di Malaysia

E-mail Print PDF

Radia Amatur semakin diminati sekarang. Kami telah menerima pertanyaan daripada orang ramai bagaimana untuk menjadi pengendali radio amatur.

Bantuan Gempa Nepal: Kumpulan Radio Ham Mumbai Memainkan Peranan

E-mail Print PDF

Sebagai usaha Nepal mengatasi permasalahannya dengan tragedi Himalaya, sebuah kumpulan pengendali radio amatur yang berpangkalan di Mumbai secara senyap-senyap memainkan peranan penting dalam merapatkan jurang komunikasi di antara agensi-agensi kerajaan dan bantuan gempa kampung yang terjejas di kawasan pedalaman.

Radio Amatur Bergerak Untuk Mengisi Jurang Komunikasi Dalam Usaha Menyelamat Di Nepal

E-mail Print PDF

Radio amatur telah melangkah untuk mengisi jurang komunikasi di Nepal, yang bergelut dengan gangguan tenaga dan Internet yang tidak stabil selepas gempa bumi yang dahsyat pada hari Sabtu yang membunuh lebih 5,000 orang.

 Selepas Gempa Bumi Nepal, Ramai Beralih Kepada Radio Amatur

E-mail Print PDF

Pada hari Sabtu, Nepal digegarkan oleh gempa bumi yang dahsyat yang mencatatkan 7.9 pada skala Richter, menyebabkan kemusnahan teruk di kawasan yang padat dengan penduduk, dan mencegah pekerja bantuan daripada sampai ke kampung-kampung lebih terpencil di kawasan pergunungan.

 Bagaimana Hams Radio Berguna Semasa Bencana

E-mail Print PDF

Dengan komputer tablet yang canggih dan telefon pintar dan pelbagai rangkaian laman sosial yang terapung di internet, dapat berhubung dengan rakan dan orang tersayang kelihatan agak mudah dan menyenangkan.

Amaran Dari Syarikat Minyak Shell

E-mail Print PDF

Amaran Keselamatan!

Berikut adalah beberapa sebab mengapa kami tidak dibenarkan menggunakan telefon bimbit di kawasan operasi, kawasan oengendalian dan penyimpanan propylene oksida, propana, kawasan mengisi bahan bakar petrol dan diesel.

Page 4 of 24

MKN

Majlis Keselamatan Negara
Tel : 09-6222231 

KESIHATAN

Jabatan Kesihatan
Tel : 09-6212121 
 

PDRM

Polis Di-Raja Malaysia
Tel : 09-6222222 

JPAM

Jabatan Pertahanan Awam Malaysia
Tel : 09-6668246

ATM

Angkatan Tentera Malaysia
Tel : 09-6664233 

RELA

Pasukan Sukarelawan Malaysia
Tel : 09-6241142 

BOMBA

Jabatan Bomba & Penyelamat
Tel : 09-6234444 

JMM

Jabatan Meteorologi Malaysia
Tel : 09-6664743 

JPJ

Jabatan Pengangkutan Jalan
Tel : 09-6221429

JPS

Jabatan Pengairan Dan Saliran
Tel : 09-6224072