Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Misi Kami

Misi kami adalah untuk menyediakan Komuniti Radio Amatur dan sistem Stesen Kecemasan Rasmi dengan peralatan semasa, tepat, bernilai, dan menarik dan untuk meningkatkan keupayaan Radio Amatur untuk berkhidmat kepada negara apabila diperlukan

Apa Yang Perlu Dilakukan

Apa Yang Perlu Anda Lakukan Semasa Letupan

Jika bangunan yang anda diami runtuh atau terdapat letupan, berikut adalah tindakan yang boleh anda ambil: 

 

Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

BAGUS! Itulah sepatutnya, akhirnya anda MEMBACA

E-mail Print PDF

Penandaan antara girn sebagai komunikasi utama dan radio amatur sebagai sekunder/alternatif adalah sangat jelas. JANGAN CUBA untuk mengelirukan atau menghadkan ham radio daripada menjadi sukarelawan semasa bencana. Juga JANGAN cuba untuk meletakkan girn dan perkhidmatan radio amatur di zon konflik.

 

Pengumuman untuk Radio Amatur Kelas B

E-mail Print PDF

Suruhanjaya dengan sukacitanya mengumumkan mengenai peruntukan frekuensi tambahan bagi semua pemegang lesen AA Radio Amatur Kelas B. Frekuensi tambahan pada band HF dalam 7,0-7,2 MHz dengan tahap kuasa yang maksimum jika 50 Watt Peak Envelope Power (PEP).

"Hidung Berdarah!": Apa Yang Boleh Saya Lakukan?

E-mail Print PDF

Setelah tidur dengan lenanya, anda perasan terdapat tompokan kecil darah di atas bantal kesayangan anda ketika terbangun dari tidur. Selepas beberapa ketika barulah anda perasan hidung anda yang sebenarnya berdarah.

SKMM Akan Temui Pemegang Lesen

E-mail Print PDF

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengadakan pertemuan dengan lebih 250 pihak berkepentingan bagi mendapatkan maklum balas berhubung pindaan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang bakal dibentangkan di Dewan Rakyat Oktober ini.

Malaysia Berisiko Gempa Bumi Lebih Besar

E-mail Print PDF

KUALA LUMPUR 8 Jun - Gunung Kinabalu dan Lahad Datu di Sabah berisiko me­ngalami gempa bumi lebih besar kerana berada di atas garisan sesar yang masih aktif.

Terima Kasih, Wira Gunung Kinabalu

E-mail Print PDF

Oleh Nurul Azliah Aripin

Guru-guru dan juru pandu gunung yang mempertaruhkan nyawa mereka untuk melindungi dan menyelamatkan mangsa-mangsa gempa bumi Gunung Kinabalu, termasuk pelajar-pelajar Sekolah Rendah Tanjong Katong, mempamerkan semangat, keberanian dan nilai kemanusiaan yang tinggi.

Gempa Bumi Ranau; Gegaran Terus Berlaku, Apabila Bumi Tidak Mampu Menyimpan Tenaga

E-mail Print PDF

Oleh : Prof. Felix Tongkul

Kejadian gempabumi di Ranau berkait dengan kehadiran sesar aktif. Sesar aktif ini digerakkan kerana Sabah masih menerima tenaga mampatan dari interaksi tiga plet utama.

Bersedia Untuk Musim Taufan Di Pasifik Tengah

E-mail Print PDF

Antara 1 Jun dan 30 November, Pasifik Tengah, termasuk Hawaii, menghadapi risiko yang tinggi dari potensi impak taufan. Menurut National Oceanic and Atmosfera Administration (NOAA) Central Pacific Hurricane Center (CPHC) yang melakukan pemerhatian untuk 2015 Lembangan Taufan Pasifik  Tengah, pakar-pakar iklim meramalkan antara lima hingga lapan siklon tropika, dengan 70 peratus melebihi daripada musim biasa.

Kajian Menunjukan Puasa Boleh Menjana Semula Sel Stem, Membalikkan Immunosuppressi Selepas Tiga Hari

E-mail Print PDF

Bagaimana jika kunci untuk mengekalkan sistem imun yang cergas hanyalah berpuasa selama beberapa hari pada satu masa dua kali setahun? Penyelidik dari University of Southern California di Los Angeles mengatakan bahawa berpuasa secara berkala, berpanjangan - iaitu, tidak makan selama antara dua empat hari berikutnya pada satu masa - bukan sahaja melindungi daripada kerosakan sistem imun, tetapi ia juga menggalakkan pertumbuhan semula sistem imun, terutamanya pada pesakit yang sudah imunokompromi.

Page 3 of 24

MKN

Majlis Keselamatan Negara
Tel : 09-6222231 

KESIHATAN

Jabatan Kesihatan
Tel : 09-6212121 
 

PDRM

Polis Di-Raja Malaysia
Tel : 09-6222222 

JPAM

Jabatan Pertahanan Awam Malaysia
Tel : 09-6668246

ATM

Angkatan Tentera Malaysia
Tel : 09-6664233 

RELA

Pasukan Sukarelawan Malaysia
Tel : 09-6241142 

BOMBA

Jabatan Bomba & Penyelamat
Tel : 09-6234444 

JMM

Jabatan Meteorologi Malaysia
Tel : 09-6664743 

JPJ

Jabatan Pengangkutan Jalan
Tel : 09-6221429

JPS

Jabatan Pengairan Dan Saliran
Tel : 09-6224072