Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Misi Kami

Misi kami adalah untuk menyediakan Komuniti Radio Amatur dan sistem Stesen Kecemasan Rasmi dengan peralatan semasa, tepat, bernilai, dan menarik dan untuk meningkatkan keupayaan Radio Amatur untuk berkhidmat kepada negara apabila diperlukan

Apa Yang Perlu Dilakukan

Apa Yang Perlu Anda Lakukan Semasa Letupan

Jika bangunan yang anda diami runtuh atau terdapat letupan, berikut adalah tindakan yang boleh anda ambil: 

 

Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana

Kaedah Mudah Untuk Berhubung Melalui Radio Amatur

E-mail Print PDF

Berhubung melalui radio amatur boleh menggunakan pelbagai cara pada band HF. Akibatnya, apabila memulakan band HF, ia akan memberi pelbagai idea mengenai format untuk berhubung dan prosedur yang terlibat. Dengan cara ini adalah mungkin untuk bercakap dengan pengendali radio amatur lain dengan cara yang paling berkesan. Malah prosedur ini sangat berguna apabila keadaan lemah dan kekuatan isyarat rendah atau terdapat gangguan yang tinggi.

Squad99 Terbit Buku

E-mail Print PDF

Sumber: Sinar Harian

Tok Jembal - Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana Terengganu - Squad 99 kini menerbitkan buku berkaitan kaedah dan peranan dan peranan radio amatur sebagai rujukan kepada individu yang ingin mengambil lesen peralatan telekomunikasi berkenaan.

Persedian KomunikasiSemasa Bencana

E-mail Print PDF

Tok Jembal- Kelab Radio Amatur Komunikasi Bencana -Squad 99 akan menganjurkan Kembara Ilmiah dan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Kelab Radio Amatur Politeknik Muadzam Shah, Pahang pada Khamis ini di Kuala Terengganu Golf, di sini.

Jadual satelit

E-mail Print PDF


AMSAT kini mengurus lima satelit amatur yang beroperasi. Maklumat jadual operasi yang disediakan oleh AMSAT Operations disenaraikan di bawah. Maklumat ini tertakluk kepada perubahan. Lihat AMSAT-BB, @AMSAT di Twitter, dan kumpulan Facebook AMSAT America Utara untuk maklumat terkini.

"Radio Kuantum" Boleh Menawarkan Putaran Baru Berkomunikasi Dalam Persekitaran Bermasalah

E-mail Print PDF

Penyelidik di National Institute of Standards and Technology (NIST) telah menunjukkan bahawa fizik kuantum mungkin membolehkan komunikasi dan pemetaan di lokasi di mana GPS, telefon bimbit, dan radio tidak boleh digunakan atau tidak berfungsi sama sekali, seperti di dalam rumah, bawah air, dan bawah tanah. NIST mengumumkan kemajuan teknologi pada 2 Januari.

Notis Makluman Penggunaan Peringkat Amaran WASPADA, BURUK Dan BAHAYA Bagi Amaran Hujan Lebat Berterusan

E-mail Print PDF

Jabatan Meteorologi Malaysia (MMD) melalui surat bertarikh 17 November 2017 telah menukar peringkat amaran hujan lebat berterusan Kuning, Jingga dan Merah yang digunakan sebelum ini kepada peringkat Waspada, Buruk dan Bahaya. Penukaran ini adalah usaha MMD dalam meningkatkan keberkesanan Amaran Hujan Lebat Berterusan.

Radio Amatur Penting Apabila Komunikasi Biasa Gagal

E-mail Print PDF

TIDAK mudah mengabaikan fakta bahawa bekalan kuasa mungkin dipotong dan kaedah komunikasi konvensional seperti telefon bimbit dan talian darat mungkin tidak dapat digunakan.

Garis Panduan Peruntukan Tanda Panggilan kepada Perkhidmatan Radio Amatur

E-mail Print PDF

TUJUAN

Tujuan dokumen ini adalah untuk membimbing kakitangan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan untuk memaklumkan kepada pihak yang berminat mengenai peruntukan tanda panggilan kepada Perkhidmatan Radio Amatur; untuk memastikan peruntukan sumber yang cekap yang mematuhi Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan keperluan Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU).

Perubahan Radio Amatur FCC Bahagian 97

E-mail Print PDF

Pada 14 Jun, Laporan dan Perintah Pelaksanaan WCCC-12 telah diterbitkan di Pendaftaran Persekutuan AS

Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan telah melaksanakan perubahan peruntukan dari Persidangan Radiocommunication Dunia (Geneva, 2012) (WRC-12) dan memperbaharui peraturan perkhidmatannya. Suruhanjaya mengambil tindakan ini untuk mematuhi peraturannya, setakat praktikal, kepada keputusan yang dibuat oleh komuniti antarabangsa di WRC-12.

Page 1 of 24

 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  Next 
 •  End 
 • »

MKN

Majlis Keselamatan Negara
Tel : 09-6222231 

KESIHATAN

Jabatan Kesihatan
Tel : 09-6212121 
 

PDRM

Polis Di-Raja Malaysia
Tel : 09-6222222 

JPAM

Jabatan Pertahanan Awam Malaysia
Tel : 09-6668246

ATM

Angkatan Tentera Malaysia
Tel : 09-6664233 

RELA

Pasukan Sukarelawan Malaysia
Tel : 09-6241142 

BOMBA

Jabatan Bomba & Penyelamat
Tel : 09-6234444 

JMM

Jabatan Meteorologi Malaysia
Tel : 09-6664743 

JPJ

Jabatan Pengangkutan Jalan
Tel : 09-6221429

JPS

Jabatan Pengairan Dan Saliran
Tel : 09-6224072